PolitikaPreporučeno

Žestoke borbe, ‘pokolj’ i novi masovni egzodus civila u Siriji: VIDEO

Foto: FRANCE 24 English/YouTube

Sirijska vojska tvrdi da je ovog tjedna zauzela više od 300 kilometara teritorija i ubila stotine “terorista” u napadu čiji je cilj okončati “terorističku” kontrolu Idliba.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je združena ofenziva ruskih snaga i Sirijske vojske ovog mjeseca razmjestila 235,000 civila na sjeverozapadu Sirije. Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) navodi da se egzodus odigrao u razdoblju od 12. do 25. prosinca. Pobjegla je većina stanovnika iz Maarat al-Numana, drugih sela i gardova u pokrajini Idlib, istoimenog grada i kampova smještenih duž sirijsko-turske granice.

>>>Turska započele s prisilnim premještanjem sirijskih izbjeglica u ‘slobodnu, ratnu zonu’: Amnesty

“S najnovijom eskalacijom nasilja na sjeverozapadu Sirije, civili u pokrajini Idlib ponovno trpe razorne posljedice neprijateljstava,” izvijestio je OCHA.

Abu al-Majd Nasser, koji je zajedno s obitelji pobjegao iz grada Telmanas prema turskoj granici, za Reuters kaže da ruski predsjednik Vladimir Putin “želi ubiti svakog Sirijca koji se protivi režimu”.

Moskva i Damask istovremeno odbacuju optužbe o neselektivnom bombardiranju civila i govore da se bore protiv džihadističkih militanata. Pripadnici službi spašavanja i drugi neposredni svjedoci javljaju da je ofenziva razrušila brojne gradove i onemogućila rad desetaka zdravstvenih ustanova.

>>>Turska invazija ‘strateška katastrofa’ za SAD, pobjeda za al-Asada i Putina

Donald Trump je u četvrtak upozorio na “pokolj” tisuća civila. “Rusija, Sirija i Iran ubijaju, ili su na putu da ubiju, tisuće nedužnih civila u pokrajini Idlib. Nemojte to učiniti! Turska naporno radi da zaustavi ovaj pokolj,” napisao je američki predsjednik u objavi na Twitteru.

Sirijska vojska tvrdi da je ovog tjedna zauzela više od 300 kilometara teritorija i ubila stotine “terorista” u napadu čiji je cilj okončati “terorističku” kontrolu Idliba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorava da njegova nacija ne može prihvatiti novi val migranata i izbjeglica iz Sirije te da će se eventualni novi egzodus preko granica Turske preliti u Europu.