PolitikaPreporučeno

Židovska zajednica Rima zatražila kažnjavanje mladeži koja je veličala nacizam, antisemitizam

Talijanska premijerka Giorgia Meloni ponovno trpi kritike i pritisak zbog fašizma u redovima svoje stranke nakon što je “sting” operacija portala Fanpage snimila mladež Braće Italije u deklaracijama fašizma i antisemitizma.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama bilježe pripadnike Gioventu Nazionale kako koriste nacističke pozdrave i/ili uzvikuju “Sieg Heil”.

Istraga je ponudila uvid u militarističke poruke koje razmjenjuje mladež a koje su usmjerene protiv etničkih manjina.

Antisemitizam

Jedan od zapisa prikazuje i ismijavanje senatorice Braće Italije Ester Mieli zbog njezinog židovskog porijekla.

Židovska zajednica Rima neposredno je osudila mladež i talijansku premijerku Girorgiu Meloni pozvala “poduzme prigodnu akciju” i kazni njezine članove.

“Židovska zajednica Rima osuđuje sramotne slike rasizma i antisemitizma koje su proizašle iz istrage Fanpagea,” napisao je u četvrtak predsjednik zajednice Victor Fadlun na X-u.

“Imperativ je da društvo i institucije” snažno reagiraju protiv mržnje i diskriminacije, dodao je.

Braća Italije u službenoj su reakciji navela da su pripadnici Gioventu Nazionale koristili “neprihvatljiv” jezik koji “nije kompatibilan s vrijednostima” stranke.

Predsjedništvo je reklo da će kazniti odgovorne, ali je istovremeno uputilo i kritiku zbog načina na koji je Fanpage došao do snimki.

Talijanski list la Repubblica u četvrtak je izvijestio da je dvoje članova mladeži dalo ostavke.

Braća Italije izravna su slijednica Talijanskog socijalnog pokreta (MSI) formiranog 1946. u znak štovanja i produljenja tekovina fašističkog pokreta Benita Mussolinija koji je Italijom vladao više od 20 godina.

Meloni je u posljednjim godinama opetovana osuđivala rasizam i protužidovske zakone koje je diktator inaugurirao u 1938. godini u uspješnom nastojanju da Braću Italije ulije u glavnu političku struju.

Njezini kritičari pritom drže da se ona nikada nije jasno i izričito deklarirala protiv fašizma i neofašizma.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti

Comment here