PolitikaPreporučeno

Živi zid: Hrvatska pošta je primjer loše zaštite zviždača, nepotizma i devastacije  

Foto: Živi zid/Facebook

Borba protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštita zviždača i ispitivanje porijekla imovine, neke su od ključnih tema za koje će se Živi zid zalagati u Europskom parlamentu, najavili su predstavnici te stranke u utorak na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske pošte koja je, tvrde, primjer lošeg odnosa države prema zviždačima, sumnjivih bogaćenja direktora, nepotizma i devastacije.

“Uzročnici korupcije su vladajuće stranke koje više od 25 godina nemilosrdno pljačkaju ovu državu. Prvenstveno tu mislim na HDZ koji je glavni generator korupcije u zemlji.”

TIHOMIR LUKANIĆ

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je kako je upravo Hrvatska pošta primjer gdje niz zviždača koji su prijavljivali nepravilnosti i usudili se govoriti o kriminalu do danas nisu dobili pravdu.

“Financijska i kadrovska devastacija”

Financijska i kadrovska devastacija Hrvatske pošte, rekao je, počela je 2008. dolaskom na njezino čelo Roberta Jukića i ljudi koje je postavio na kontrolne pozicije. Niz nepravilnosti koje su se događale prijavljeno je i Državnom odvjetništvu, ali se do danas ništa nije dogodilo.

>>>Udruga Antikorupcija kazneno prijavila Ninu Radića zbog ‘pravnog genocida’

“Ovdje smo da bi predstavili točku iz našeg programa ‘Transparentna Europa’, gdje smo naglasili niz antikorupcijskih mjera, između ostalog potrebu zaštite zviždača koji prijavljuju zlouporabe i korupciju na europskoj razini, jačanje svih postupaka za sprečavanje sukoba interesa, a poseban naglasak smo stavili na transparentnost podrijetla imovine”, rekao je Sinčić.

Podsjetio je kako je Živi zid prije godinu i pol dana u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o prijaviteljima nepravilnosti, kao i zakon o ispitivanju podrijetla imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine, gdje su predložili provjeru porijekla imovine političara, dužnosnika, direktora javnih poduzeća i sudaca prilikom stupanja te po odlasku s dužnosti.

HDZ-ov zakon o zviždačima mlak i neučinkovit

Sinčić smatra kako se HDZ-a boji pravog i učinkovitog zakona o ispitivanju podrijetla imovine pa se nema namjeru ozbiljno baviti tim pitanjem. “HDZ se samo načelno bori protiv korupcije. Njihov zakon o zviždačima je mlak i neučinkovit, zakon kojeg su ismijali svi oni koji su prijavljivali nepravilnosti, a trpjeli su sve ovo vrijeme nepravde”, kazao je Sinčić.

Nositelj liste Živog zida za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je kako je borba protiv korupcije jedna od elementarnih točaka njihova programa, a korupcija je tumor zbog kojeg Hrvatska ne može krenuti naprijed.

>>>Mito, trgovanje utjecajem i nepotizam: policija uklonila kvarne službenike iz svojih redova

“Uzročnici korupcije su vladajuće stranke koje više od 25 godina nemilosrdno pljačkaju ovu državu. Prvenstveno tu mislim na HDZ koji je glavni generator korupcije u zemlji. U Europskom parlamentu ćemo se zalagati za borbu protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštitu zviždača i ispitivanje podrijetla imovine”, rekao je Lukinić.