PolitikaPreporučeno

Živi zid optužio HBOR za pogodovanje Debeljakovu DIV-u, DIV prijavio Sinčića i Palfi DORH-u

Predsjednik Živog zida i hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić u utorak je na konferenciji za novinare ispred Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ministre i druge visoke dužnosnike optužio za netransparentno upravljanje novcem i pogodovanje Brodosplitu.

Sinčić je konferenciju organizirao povodom sastanka Nadzornog odbora HBOR-a koji odlučuje o isplati drugog obroka kredita od 649 milijuna kuna prošle godine dodijeljenog tvrtki Polaris Exploration Inc u vlasništvu Tomislava Debeljaka i sa sjedištem na Marshallovim Otocima.

Tomislav Debeljak je veliki vjernik i otac devetero djece, vodi 75 tvrtki s 3527 zaposlenika.

Jutarnji list

Ovdje se “danas odvija kriminal težak 162 milijuna kuna”, rekao je imenujući šest ministara, tri zastupnika i šefa Hrvatske gospodarske komore koji čine aktualni Nadzorni odbor HBOR-a.

Nakon osvrta na netransparentnost banke “koja je skrivala kome se i kako daju krediti” on je naveo kako je uvjet za odobravanje druge tranše kredita pozitivno mišljenje državne tvrtke Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod čija je zadaća kontrola namjenskog trošenja novca za izgradnju brodova koje je u ovom slučaju izostalo.

>>>Za naručene a neisporučene brodove isplaćeno 4,42 milijarde kuna: Novi list

Europarlamentarac je potom rekao da se Debeljak boji spomenute tvrtke koju čini 10 ekonomista i inženjera brodogradnje jer su u razdoblju od 2013. do 2018. dali oko 60 većinom negativnih mišljenja o njegovim zahtjevima za financiranje poslovanja Brodosplita i drugih tvrtki u portfelju DIV-a.

Sinčić tvrdi da je pozitivno mišljenje jedan od uvjeta za odobrenje kredita i da će Živi zid o svojim sumnjama obavijestiti Europsku komisiju, Europski ured za borbu protiv prijevara i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

On je također ustvrdio kako Debeljak očito “opstaje, pliva i pluta” zahvaljujući dobrim vezama u Ministarstvu gospodarstva, političkim vezama te da je očito iznad zakona.

“Brodosplit je budući Agrokor i budući Uljanik”, rekao je i pozvao premijera Andreja Plenkovića da očisti Ministarstvo gospodarstva od ljudi koji pogoduju Tomislavu Debeljaku, piše Hina.

Prijava DIV grupe protiv Sinčića i supruge

Na izjave predsjednika Živog zida je reagirao član Uprave DIV grupe Darko Pappo odbacivši sve optužbe o nezakonitom poslovanju Brodosplita ili drugih kompanija unutar DIV grupe.

“Ova današnja presica je samo još jedan u nizu pokušaja da se Brodosplit uništi i ta njihova organizacija koristi sve mogućnosti da nam našteti i da dovede do propasti cijelu grupu koja zapošljava preko 3500 ljudi, izvozi, uplaćuje poreze i doprinose i hrani hrvatsko gospodarstvo”, rekao je.

Zanimljivo, Pappo kaže da je DIV grupa prije desetak dana podnijela kaznenu prijavu protiv Ivana Vilibora Sinčića i Vladimire Palfi sa sumnjom u političku korupciju, trgovanje utjecajem zbog čega očekuje reakciju Državnog odvjetništva.

On je također iznio da Brodosplit HBOR-ovim kreditom preko tvrtke na Marshallovim Otocima financira izgradnju broda kojem je krajnji kupac američka tvrtka i da očekuje nastavak financiranja bez zadrške. Prema njemu tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadranbrod ni na koji način nije uključena u nadzor kredita.

Odbacio je i sugestije da je Brodosplit novi Agrokor ili Uljanik. “Mi smo uspješno restrukturirali Brodosplit i sve to je potvrđeno od strane Europske komisije. Očito neki kojima je Sinčić instrument ili glasnogovornik ne mogu se s time pomiriti jer tu je puno interesa,” rekao je.

U širem kontekstu, krah Uljanika je rezultirao pozivima na istragu državnog subvencioniranja i financiranja brodogradilišta. Most je najavio podnošenje zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva o Uljaniku, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio istragu ‘dugogodišnje pljačke s državnim sponzorstvom’.