PolitikaPreporučeno

Živi zid podsjeća da mjere štednje ‘uvijek i svuda’ produbljuju i produljuju krizu

Ivan Vilibor Sinčić; Foto: Mathieu Cugnot/EP

Živi zid u petak je poručio kako uz mjere pomoći gospodarstvu visina plaća mora ostati ista jer se jedino tako može održat gospodarsku aktivnost i osigurati brži oporavak.

U priopćenju u kojem se osvrće na vladine mjere za pomoć gospodarstvu Živi zid ističe kako je, ako se želi očuvati gospodarstvo, tridesetak milijardi pomoći nužno, ali mjere neće polučiti željene rezultate ako će se odmah nakon toga rezati plaće.

>>>Jučer nezamislivo financiranje proračuna putem HNB-a danas postaje moguće: Marić

“U vremenu kad države izravno dotiraju novac građanima kroz tzv. helikopterski novac, svako smanjenje mase plaća značilo bi neobičnu kratkovidnost i imalo bi multiplikatorno negativne učinke”, ocjenjuje Živi zid.

“Ovo je povijesna prilika da se dokinu političko-uhljebnički odnosi i doprinosi organizacijama poput HGK-a kao i drugi parafisklani nameti.”

Naglašava da rezanje plaća može bit samo simbolički na razini predsjednika Vlade, ministara, saborskih zastupnika, članova uprava i nadzornih odbora i ravnatelja ustanova, ali ukupna masa plaća mora ostati na sadašnjoj razini jer o tome ovisi gospodarstvo.

>>>Plenković naložio maksimalne mjere štednje, prvi ‘ozbiljni i veliki’ rezovi s plaćom u svibnju

Živi zid tvrdi da je među prvima podržao samoorganizirane poduzetnike pod geslom “otpis ne odgoda”. Poručuje kako je sada vidljivo da je “Vlada suočena s neadekvatnošću svojeg prvotnog odgovora usvojila većinu prijedloga samoorganiziranih poduzetnika, a ne uhljebničkih organizacija poput Hrvatske gospodarske komore (HGK)”.

“Ovo je povijesna prilika da se dokinu političko-uhljebnički odnosi i doprinosi organizacijama poput HGK-a kao i drugi parafisklani nameti”, ističe se u priopćenju.

>>>Most predlaže ukidanje ‘sulude naknade HGK’ za čuvanje dokumentacije likvidiranih tvrtki: VIDEO

Ta stranka napominje da se mjerama štednje ne može izaći iz krize, te kako su takve mjere uvijek i svuda podbacile, produbljujući i produžujući krizu.