Politika

Živi zid: tražit ćemo apsolutnu zabranu glifosata u EU

Živi zid građanima dijeli mlijeko; Screenshot: YouTube

Živi zid je najavio u srijedu na konferenciji za novinare posvećenoj domaćoj proizvodnji, na kojoj su građanima dijeli mlijeko, da će se u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru boriti da se svi proizvodi koji sadrže GMO označavaju velikom naljepnicom.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić podsjetio je da su ključne točke njihova manifesta, koji su prije mjesec dana sa srodnim strankama predstavili u Rimu, zaštita malih proizvođača i borba protiv implementacije GMO-a na tržište i okoliš i upotrebe pesticida na bazi glifosata.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Borit ćemo se u EU parlamentu i domaćem zakonodavstvu da se svi proizvodi koji sadrže GMO označavaju velikom naljepnicom, kazao je Sinčić napomenuvši da Hrvatska nema na raspolaganju učinkovito označavanje proizvoda.

Hrvatska zbog zajedničke poljoprivredne politike i srodnih zakona ne može zabraniti uvoz hrane koja sadrži GMO, a EU direktivama diktira takvu politiku, ustvrdio je.

Živi zid se zalaže da sami stvaramo poljoprivredu politiku koja odgovara našim specifičnostima, kao što su male farme i površine, i koja se mora temeljiti na malim proizvođačima i OPG-ovima.

Borit ćemo se u EU parlamentu i domaćem zakonodavstvu da se svi proizvodi koji sadrže GMO označavaju velikom naljepnicom,

Za apsolutnu zabranu glifosata na razini cijele EU

Profesor s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Ivica Kelam ustvrdio je da su glifosati i GMO nerazdvojivo povezani jer efektivnih genetskih modificiranih usjeva nema bez upotrebe glifosata pa je najučinkovitiji način borbe protiv GMO-a apsolutna zabrana glifosata na razini cijele EU.

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

To je cilj ne samo Živog zida, nego brojnih nevladinih udruga i političkih stranaka širom Unije, rekao je Kelam koji smatra da hrvatska poljoprivreda na velikom europskom tržištu ima najviše šanse ako se orijentira na proizvodnju zdrave i ekološke hrane.

Lidija Dujmović, koja je i županijska vijećnica u Osječko-baranjskoj skupštini, rekla je da sve tehnike manipulacije s genetičkim organizmima utječu na izumiranje ostalih vrsta.

Primjerice, glifosat ubija biljke, ali ne samo jednu vrstu nego sve biljke osim GMO biljaka. Iako se to radi pod izlikom rješavanja problema gladi Dujmović kaže kako su to samo izgovori jer se uz pomoć pesticida dobiju visoki prinosi, ali zemljište ostaje mrtvo.

>>>Francuski sud potvrdio odgovornost Monsanta za trovanje poljoprivrednika

S druge strane, u ekološkoj poljoprivredi primjenjuju se biološki preparati koji djeluju jednako učinkovito ali nisu pogubni za zdravlje ljudi i životinja, rekla je.

Nositelj liste Živog zida Tihomir Lukanić najavio je da će se zalagati za zaštitu malih proizvođača, potrošača i tla, ali i zaštitu malih lanaca kako veliki konglomerati ne bi imali monopol i kontrolu nad proizvodima.