FunPreporučeno

Životan film o Rapskoj fjeri najbolji u kategoriji čuvanja lokalne baštine i identiteta: VFF    

Film Primorsko-goranske županije o Rapskoj fjeri dobitnik je nagrade za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta u posebnom dijelu programa ovogodišnjega Venecijanskog filmskog festivala (VFF), izvijestila je ta županija.

Film je snimljen u sklopu projekta ArTVision+ na kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner uz potporu još šest partnera – Turističke zajednice Kvarnera, Galerije umjetnina iz Splita, Fondacije Pino Pascali – Muzeja suvremene umjetnosti iz Italije, Agencije za promociju Puglia, Sveučilišta Ca Foscari iz Venecije i Regije Veneta. Projekt je financiran iz EU programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020, a vrijedan je oko milijun eura.

>>>Venecijanska premijera Jokera kulminirala devetominutnim ovacijama

Ideja projekta ArTVision+ temelji se na konceptu promocije zajedničkoga turističkog proizvoda, pri čemu se promotivnom kampanjom i kvalitetno osmišljenim zajedničkim turističkim proizvodom potiče korištenje kulture za turističke svrhe, a tim se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava, stoji u priopćenju Primorsko-goranske županije.

U sklopu projekta snimljeno je devet videospotova na području Primorsko-goranske županije, a publika je odabrala da na 76. venecijanskom filmskom festivalu županiju predstavlja film o Rabu. Autori nagrađenog videa su Josip Lukić i Sebastian Pervan, koji su uz pomoć Luke Perčinića iz Udruge rabskih samostreličara snimili video koji prikazuje srednjovjekovne znamenitosti Raba, rapske samostreličare i stari grad opasan zidinama s četiri prepoznatljiva zvonika.