PreporučenoTech

Životna misija Borzan za jedan punjač koji vlada svima nadomak ispunjenja

Europske unija, odnosno njezini administratori, izgledno će 7. lipnja potvrditi univerzalni punjač za mobilne uređaje, tablet računala i slušalice te tako potrošačima uskratiti svaki izbor, doznao je u subotu Reuters od osoba upoznatih s porivom.

>>>U Uniji je usvojen monumentalni, dalekosežni Akt o digitalnim uslugama

Europska komisija jedinstveni punjač gura već dulje od desetljeća, nakon što su Apple i Android (Google) odlučili usvojiti različite standarde. Apple svoje uređaje puni Lightning a Android USB-C standardom.

Perjanica parlamentarne borbe za “jedan punjač koji vlada svima” hrvatska je zastupnica i socijaldemokratkinja Biljana Borzan.

Zastarjeli standard, tehnološka stupica

Reuters piše da će trijalog između Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta najavljen za sljedeći utorak vjerojatno označiti kraj regulatornog poriva. Posljednja točka prijepora je širenje ograničenja na prijenosna računala, na čemu inzistira Parlament.

>>>EK traži univerzalni punjač za elektroničke uređaje, ‘nekompatibilan Apple’

Zastupnici također žele jedinstveni standard za bežično punjenje do 2025. godine, dok bi Komisija radije malo pričekala i motrila razvoj tehnologije.

Apple je ususret odluci opetovao da neprimjereno korištenje zastarjelih međunarodnih standarda guši inovacije i da prisiljavanje korisnika na usvajanje jednog standarda podrazumijeva gomilu elektroničnog otpada.

>>>EU raspravlja o tržišno i tehnološki atavističkom porivu prema ‘univerzalnom punjaču’ | osvrt

Grabancijaš je u svojim izvještajima i osvrtima također iznio gledište da poriv europskih administratora drži atavističkim, dugoročno štetnim za potrošače, slobodno tržište i tehnološki napredak.

One ring to rule them all – osvrt

Ovih dana na tržištu postoji niz sjajnih tehnologija za osobe koje mogu, žele ili trebaju brze i alternativne modalitete punjenja mobilnih uređaja. Ne treba posebno isticati koliko je zgodno imati stanicu za bežično punjenje ili tehnologiju koja bateriju od 0 do 100% podiže za dvadesetak minuta.

Poslovično, tržišno natjecanje koje kratkovidna Komisija drži u “mrtvom kutu” poslovično je od koristi za napredak i potrošače.

Inzistiranje na jedinstvenom punjaču potrošače lišava slobode izbora i sjajnih tehnologija dostupnih na slobodnom tržištu. Ilustracije radi, standard USB-C koji guraju Vijeće i Komisija već je sada inferioran USB-IF-u, što je, priznat ćete, tragikomično. Uz spomenuti, drugi je vodeći standard Qualcommov “Quick Charge”. Uostalom, potrošači na slobodnim tržištima ovih dana mogu birati između pregršt alternativa, o čemu se detaljnije možete informirati na blogu onsitego, ili škicnuti infografiku ↓.

Vidite, inzistiranje na jedinstvenom punjaču ne štedi, već osiromašuje, i to na više razina.

Foto: onsitego.com

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima