PolitikaPreporučeno

‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

Pustoš kontaminirane zone u okolici NE Černobil; Foto: Reuters/YouTube

Ruske postrojbe napustile su područje Nuklearne elektrane Černobil nakon primanja “značajnih doza” radijacije uslijed iskapanja rovova i drugih aktivnosti na radijacijom kontaminiranim lokacijama, rekla je u četvrtak ukrajinska državna energetska kompanija, Energoatom.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Operater nije naveo ili nije u posjedu detalja o stanju i broju ruskih vojnika koji su iskusili trovanje.

>>>Igračima treba 5-10 minuta da uberu da upravljaju pravim mini-tenkovima u realnom modelu Pripjata

Reuters je prije u tjednu izvijestio da su ruske snage bez zaštitne opreme vozilima prolazile kroz Crvenu šumu, najradioaktivnije područje u široj zoni oko Černobila, njihovo je kretanje uskovitlalo oblake radioaktivne prašine.

Panika, pobuna

Energoatom je rekao da su ruski vojnici, naizgled nesvjesni opasnosti, na lokacijama najveće nuklearne katastrofe u povijesti čovječanstva kopali rovove i utvrđivali položaje.

Svijet je usudu u Černobilu svjedočio 1986. godine nakon što je test sigurnosti četvrtog reaktora u elektrani krenuo po zlu i rezultirao taljenjem jezgre (više, wiki). Nad Ukrajinom i Europom nadvio se veliki radioaktivni oblak.

>>>Atomik – ‘fallout’ votka iz Černobila

“Panika je vojnike uhvatila s prvim znakovima bolesti” koja se “pokazala izrazito brzo”, “oni su se zamalo pobunili” i “započeli pripreme za odlazak,” rekao je Energoatom.

Povlačenje je bilo potpuno i u zoni više nema ruske prisutnosti.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) koja djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda javlja da priprema misiju koja će procijeniti situaciju na lokaciji. Agencija nije mogla potvrditi navode da su ruski vojnici primili visoke doze radijacije.

Službena primopredaja

Rusija je vojsku povukla i iz obližnjeg grad Slavutiča gdje borave ili prebivaju radnici koji motre i održavaju elektranu, njezine su snage u grad ušle 27. ožujka.

>>>Rusi kontroliraju najveću nuklearnu elektranu u Europi | rat u Ukrajini

Predaju kontrole nad Černobilom, koji je zauzet u prvom danu rata, službeno su potpisali predstavnici ruske vojske i skrbnici elektrane.

Rusija i dalje kontrolira Nuklearnu elektranu Zaporožje koja slovi kao najveće u Europi.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/South China Morning Post/AP

Comments (2)

  1. […] ‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila 01/04/2022 […]

  2. […] Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom u četvrtak je izvijestila da se ruska vojska povukla iz kruga elektrane Černobil nakon što je vojnike uhvatila panika uslijed znakova radijacijske bolesti (više). […]

Comments are closed.