Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Znanje je ključ uspjeha u poduzetništvu’: otvoren novi pogon tvrtke Naše klasje

“Proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj se već prije dvadesetak godina suočila s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta. Neki poduzetnici su tu otvorenost tržišta prepoznali kao priliku i ulaganjem u nove kapacitete pokazali kako povećati proizvodnju i izvoz, unatoč konstantnom uvoznom pritisku. Jedan od tih poduzetnika je i naš domaćin, gospodin Šimunić. Danas je njegova tvrtka Naše klasje najveći proizvođač svježe tjestenine u Hrvatskoj, a veliki dio njihove proizvodnje ide u izvoz i to na najzahtjevnija europska tržišta”, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvorenju nove tvornice tvrtke Naše klasje u Zaprešiću.

“Znanje je ključ uspjeha u poduzetništvu, zato mi surađujemo s najboljima, s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu razvijamo inovacije i komercijaliziramo ih, a veliki proizvođači poput Dukata nam pružaju logističku potporu i omogućuju nam da se fokusiramo na vlastiti razvoj,”

Zoran Šimunić

>>>Novi većinski vlasnik vjeruje da će Mlinar prerasti u ‘ozbiljnog međunarodnog giganta’

Naglasio je da ga posebno veseli činjenica da je poslovna strategija tvrtke okrenuta proizvodnji iz domaćih sirovina i što na tome grade svoj brend. “Posebno bih pohvalio suradnju Našeg klasja s poljoprivrednicima u Baranji kojima osiguravaju sigurne prihode ugovaranjem proizvodnje durum pšenice za vlastitu proizvodnju te suradnju koju ova tvrtka ima s vodećim proizvođačima hrvatskih prehrambenih proizvoda i znanstvenim institucijama”, poručio je Burilović.

Sviđa mi se ekološka osviještenost: Božinović

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da mu je iznimna čast službeno otvoriti novi pogon Našeg klasja. „Gospodinu Šimuniću i njegovim suradnicima čestitam na odličnim rezultatima zbog kojih su pobrali brojna tuzemna i inozemna priznanja. Unatoč tome što ste vodeći na našem tržištu, siguran sam da je ovo još jedan veliki iskorak u odnosu na dosadašnje poslovanje. Posebno mi se sviđa ta ekološka osviještenost jer je to zahtjev vremena u kojem živimo”, izjavio je Božinović.

Gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk je rekao kako Zaprešić ima nekoliko temeljnih smjernica koji trasiraju našu budućnost. “Jedna od njih je ulaganje u infrastrukturu u kojem se obilato koristimo EU fondovima. To je preduvjet da bi ljudi radili i živjeli u našem gradu. Osobito sam ponosan na to što povezujemo ljude koji stvaraju, a ovaj novi proizvodni pogon je najljepši mogući poklon našoj zajednici”, izjavio je Turk.

“Proizvodnja i inovativne tehnologije su osnova konkurentnosti. Bez toga nema osvajanja novih tržišta, a Naše klasje je to odavno spoznalo i provelo u praksu”, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši kako je ponosan što županija već godinama ima rast zaposlenosti.

“Ključ” uspjeha u poduzetništvu

Direktor Našeg klasja Zoran Šimunić je poručio kako se strategija razvoja kompanije zasniva na pet  temelja: suradnji znanstvenika i poduzetnika, suradnji malih poduzetnika i tržišnih lidera, izvozu, informatizaciji i zaposlenicima. „Znanje je ključ uspjeha u poduzetništvu, zato mi surađujemo s najboljima, s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu razvijamo inovacije i komercijaliziramo ih, a veliki proizvođači poput Dukata nam pružaju logističku potporu i omogućuju nam da se fokusiramo na vlastiti razvoj“, izjavio je Šimunić, naglasivši da izvoz osigurava disperziju rizika.

>>>Dukat otvorio novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

Naše klasje izvozi 35 posto proizvodnje na deset tržišta, od Grčke do Njemačke, a potpisali su i ugovor za izlazak na švedsko tržište. Ukupna investicija kompanije u izgradnju i opremanje novog proizvodnog pogona od 3.000 metara četvornih premašuje 38 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano je oko 15 milijuna.

Visoki kriteriji koje Naše klasje primjenjuje u svom poslovanju i proizvodnji potvrđuje i činjenica da su proizvodi te tvrtke nositelji znakova kvalitete HGK. Od 2010. godine Tortelloni Aurelia nositelj su znaka Hrvatska kvaliteta, a Kukuruzni koncentrat Aurelia nositelj je znaka Izvorno hrvatsko.