PreporučenoTech

Znanstvenici, do 30. rujna otvorene prijave za rad u Zajedničkom istraživačkom centru  

Istraživači iz cijele Europe odsada će imati još više mogućnosti za korištenje vrhunskih objekata Zajedničkog istraživačkog centra: nakon prvog kruga inicijative za omogućivanje otvorenog pristupa, tijekom kojega je zaprimljeno gotovo 100 prihvatljivih prijedloga od 92 istraživačke ustanove, vanjskim znanstvenicima na raspolaganje su stavljeni dodatni laboratoriji interne znanstvene službe i službe znanja Komisije u kojima će moći provoditi i ispitivanja u području rješenja za energiju bez emisija i nuklearne sigurnosti. JRC u okviru te inicijative želi potaknuti znanstvena istraživanja i konkurentnost te pojačati suradnju između europskih istraživača.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport nadležan za Zajednički istraživački centar, izjavio je: Zajednički istraživački centar upotrebljava vrhunske objekte koji su financirani sredstvima EU-a kako bi nam pomogao da se suočimo s najvećim izazovima našeg vremena, od klimatskih promjena do sigurnosti hrane i nuklearne sigurnosti. Drago mi je što dijeljenjem svojih laboratorija i objekata još više pomažemo najnadarenijim znanstvenicima iz cijele Europe u rješavanju društvenih problema.

Otkako je Zajednički istraživački centar (JRC) otvorio svoje prve objekte 2017., znanstvenici iz 21 države članice EU-a i triju susjednih zemalja provodili su ispitivanja u 12 laboratorija JRC-a u Geelu (Belgija), Ispri (Italija) i Karlsruheu (Njemačka). Inicijativa je sada proširena na Petten (Nizozemska), gdje se nalaze laboratoriji za energetiku i promet. Istraživači iz država članica EU-a i zemalja pridruženih istraživačkom programu Obzor 2020. prijave trebaju poslati do 30. rujna.

Laboratoriji koji su otvoreni za ispitivanje novih goriva i nuklearne sigurnosti

U Pettenu su sada otvorena dva objekta za razvoj tehnologija vodikova goriva: objekt za ispitivanja visokotlačnih plinskih spremnika i objekt za ispitivanje gorivnih ćelija i elektrolizatora.

Vodik je među najpoželjnijim alternativnim gorivima jer ne stvara emisije ugljikova dioksida. Međutim, tu tehnologiju tek treba razviti kako bi vodik mogao zamijeniti konvencionalna fosilna goriva. Istraživači će u Pettenu provoditi ispitivanja gorivnih ćelija i plinskih spremnika u različitim okolišnim uvjetima.

>>>‘Na Obzoru Europe’ proračun od 100 milijardi eura

JRC u Karlsruheu otvara i dva vrhunska laboratorija za istraživanje aktinoidnih materijala. Aktinoidi su okosnica nuklearnih tehnologija koje se upotrebljavaju za proizvodnju energije, istraživanje svemira te za medicinske tretmane. Znanstvenici će moći provoditi istraživanja kojima će pridonijeti razvoju nove nuklearne opreme ili materijala.

JRC će od rujna otvoriti i nekoliko europskih objekata u Geelu za mjerenje podataka o nuklearnim reakcijama i raspadu. Ta će mjerenja pridonijeti povećanju sigurnosti nuklearnih reaktora i upravljanja nuklearnim otpadom te boljoj zaštiti građana i okoliša od zračenja.

Kontekst

Otvaranje dodatnih objekata uslijedilo je nakon uspješnog prvog kruga inicijative za dijeljenje istraživačke infrastrukture JRC-a u okviru koje je u dvije godine dovršeno 12 projekata dok se više od 30 projekata još uvijek provodi. Prva ispitivanja već daju rezultate.

Primjerice, istraživači iz Nizozemske u Europskom laboratoriju za strukturnu procjenu u Ispri provodili su ispitivanja koristeći se najvećim uređajem Hopkinson na svijetu. Uređaj im je bio potreban kako bi testirali otpornost opeka od blata na eksplozije. Građevine od opeke postoje u cijelom svijetu, uključujući u područjima gdje postoje oružani sukobi ili područjima u kojima postoji opasnost od prirodnih katastrofa. Zahvaljujući rezultatima tih ispitivanja, vojnici u mirovnim misijama sada imaju više znanja o sigurnosti zgrada u kojima obavljaju svoje zadaće.

>>>Akademkinja Žic Fuchs prva hrvatska znanstvenica imenovana u Europsko istraživačko vijeće

Rumunjski istraživači u nuklearnom području provodili su ispitivanja u objektu GELINA u Geelu u kojem se s velikom preciznošću provode mjerenja ponašanja neutrona. Budući da su neutroni ključna komponenta nuklearnih reakcija, točni podaci neophodni su za učinkovitost naprednih nuklearnih tehnologija, od učinkovitog i ciljanog liječenja raka do proizvodnje sigurne energije uz minimalnu količinu otpada.

Uspostavljen je posebni javni portal s informacijama o svim aspektima povezanima s inicijativom za otvoren pristup istraživačkoj infrastrukturi JRC-a, uključujući objavljivanje poziva za podnošenje prijedloga, informacije o uvjetima i kriterijima za pristup te o postupku prijava. JRC neće ostvarivati prihod od otvaranja svojih objekata vanjskim korisnicima.

Dodatne informacije

Otvoren pristup istraživačkoj infrastrukturi JRC-a

Informativni članak o Zajedničkom istraživačkom centru