Biznis i ekonomijaPreporučeno

Znatni porast potražnje za radom u ožujku | MojPosao

Ilustracija

U prvom kvartalu 2021. godine na MojPosao portalu objavljeno je gotovo 13.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 3% u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine i pad od 17% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Početkom godine u Hrvatskoj su na snazi bile relativno stroge epidemiološke mjere što se odrazilo i na potražnju za radom – u siječnju smo zabilježili pad od 33% u ukupnom broju objavljenih oglasa za posao u odnosu na godinu prije. U veljači dolazi do promjene trenda, broj natječaja za slobodna radna mjesta počinje rasti i gotovo se izjednačava s prošlogodišnjim brojkama (-6%).

>>>Građani očekuju stagnaciju tržišta rada | anketa | MojPosao

U ožujku, zahvaljujući popuštanju mjera i djelomičnom otvaranju gospodarstva, dolazi do osjetnog rasta potražnje za radom te je ovogodišnji ožujak po broju oglasa usporediv s onim iz 2019. (-2%). Istovremeno je i znatno uspješniji od prošlogodišnjeg ožujka (+73%), što je potpuno razumljivo jer je Hrvatska tada ušla u potpuni lockdown.

Najpogođeniji su poslodavci i radnici u turizmu

Najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektoru turizma, gdje je objavljeno čak 37% manje oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine, zatim u sektoru Skladištenje i logistika (-19%) te  Promet, transport, pomorstvo (-17%).

>>>MojPosao donosi uvid u godinu dana epidemije na tržištu rada

S druge strane spektra nalaze se kategorije zanimanja u kojima je zabilježen rast potražnje za radnicima – Obrazovanje i znanost (+196% u odnosu na 2020.), Skrb o djeci i starijima (+103%) te Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo (+81%).

Bez obzira što je to zanimanje doživjelo relativno najveći pad u broju oglasa u odnosu na prošlu godinu, konobari su i dalje najtraženiji radnici u Hrvatskoj. Na drugom mjestu su Trgovci (Prodavači), iza kojih slijede Vozači, Kuhari te Programeri.

Osim oglasa, rastu i prijave

U prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježeno je više od 500.000 prijava na natječaje za slobodna radna mjesta, što predstavlja rast od 35% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše prijava je ostvareno u kategorijama – Prodaja (Trgovina), Administrativna zanimanja te Financije i računovodstvo.

>>>Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto na godišnjoj razini | HGK

Rast u ukupnom broju prijava na oglašena radna mjesta primjećujemo u svakom od prva tri ovogodišnja mjeseca, a najočitiji je u ožujku (+131% u odnosu na 2020.).

MojPosao