PolitikaPreporučeno

Zračni i artiljerijski napadi otvorili tursku vojnu akciju u Siriji: livestream s granice

Turska vojska ojačana sirijskim pobunjenicima u srijedu je serijom zračnih i artiljerskih napada započela stvaranje “sigurne zone” na jugoistoku Sirije.

“Cilj je eliminirati koridor užasa na južnoj granici Turske,” izjavio je na predsjednik Tayyip Erdogan po početka vojne operacije.

>>>Turske snage ‘uskoro’ prelaze sirijsku granicu: komunikator

Naciljano područje istočno od Eufrata kontroliraju kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) čiji su borci sve do “izdaje” američkog predsjednika Donalda Trumpa služili američkoj i britanskoj vojsci u borbi protiv Islamske države. Turska je YPG klasificirala kao terorističku organizaciju i vjeruje da će preseljenje velikog broja nekurdskih Sirijaca pomoći u razvodnjavanju sigurnosne i nacionalne prijetnje.

Izvori iz turske vojske za Reuters navode da su prve baraže usmjerene na baze i skladišta streljiva “YPG milicije”. Artiljerija je također naciljala streljačka i snajperska gnijezda Kurda u stambenim područjima.

Kamerman je za agenciju snimkom uhvatio eksplozije tri rakete u sirijskom gradu Tel Abyadu gdje je u tijeku egzodus stanovništva.

Prema izvješću CNN-a, velike eksplozije su zabilježene i u sirijskom gradu Ras al Ain smještenom nasuprot turskog Ceylanpinara. Avioni su probijali živi zid dok se dim nadvijao nad zgradama.

Erdogan je netom prije napada ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru rekao da će operacija “pomoći miru i stabilnosti u regiji”.

>>>Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da “sirijski teritorijalni integritet mora biti sačuvan”.