PolitikaPreporučeno

Žustri, za oporavak značajan tjedan u Europskom parlamentu | najava  

David Sassoli; Foto: Daina Le Lardic/EP

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u priopćenju za javnost izdvaja sljedeće rasprave i glasanja s ovotjedne plenarne sjednice:

Stanje Europske unije. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen održat će svoje prvo obraćanje o stanju Europske unije u srijedu ujutro u 9:15 sati. Očekuje se da će predstaviti rezultate rada Komisije na ublažavanju zdravstvene i gospodarske krize uzrokovane bolešću COVID-19 te predstaviti viziju gospodarskog oporavka, borbe protiv klimatskih promjena i stanja u europskom susjedstvu. Čelnici klubova zastupnika reagirat će na njen govor, ocijenit će rad Komisije i iznijeti svoja stajališta o prioritetima Komisije za 2021. godinu.  Raspravu o stanju Unije možete pratiti uživo na internetskim stranicama Europskog parlamenta i društvenim mrežama.

Plan oporavka / sustav vlastitih sredstava. Zastupnici bi trebali ubrzati postupak kojim će se EU-u omogućiti da uzme zajam od 750 milijardi eura za plan oporavka „EU sljedeće generacije”. Glasanjem u srijedu omogućit će se da Vijeće EU-a brzo donese odluku o vlastitim sredstvima i započne postupak ratifikacije u 27 država članica EU-a kako bi se plan oporavka mogao pokrenuti što je prije moguće. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu)

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Očekuje se da će zastupnici pozvati na jačanje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu kako bi EU mogao bolje odgovoriti na krizne situacije velikih razmjera kao što je COVID-19 i osigurati da se države članice ne moraju oslanjati samo na vlastita sredstva i dobrovoljnu potporu pri rješavanju takvih izvanrednih situacija. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu)

Fond za pravednu tranziciju. Zastupnici će usvojiti stajalište Parlamenta za pregovore s Vijećem o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju kako bi se ublažio socijalni učinak ekologizacije gospodarstva – financijskom potporom regijama najviše pogođenima energetskom tranzicijom. (glasanje u srijedu)

COVID-19: testiranja i klasifikacije rizika. Zastupnici će raspravljati o nedostatku koordinacije u pogledu zdravstvenih procjena, klasificiranja rizika, te o posljedicama za Schengen. Očekuje se da će pozvati na zajednički pristup EU-a. (rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Izbjeglički logor Moria. Očekuje se da će eurozastupnici zatražiti hitan odgovor EU-a za rješavanje humanitarne krize na otoku Lezbosu nakon požara koji je uništio izbjeglički logor Moria. (rasprava u četvrtak)

Vanjski poslovi. U nizu rasprava sa šefom diplomacije EU-a Josepom Borrellom, europarlamentarci će komentirati situaciju u Rusiji i slučaj trovanja Alekseja Navaljnog, potom Bjelarus, Libanon i predstojeći izvanredni sastanak na vrhu EU-a na temu eskalacije napetosti u istočnom Sredozemlju. Glasat će se o rezolucijama o Rusiji, Bjelarusu i istočnom Sredozemlju. (utorak, glasanja u četvrtak)

Poljska / vladavina prava / temeljna prava. Zastupnici će raspravljati o narušavanju demokracije i kršenju vladavine prava u Poljskoj, te će pozvati Vijeće i Komisiju da djeluju u zaštiti temeljnih prava u toj zemlji. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u četvrtak)

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj