PreporučenoTech

Zviždačica podcrtala korelaciju između negativnosti i lajkova, neoliberalnu doktrinu Facebooka

Frances Haugen; Foto: Eric Vidal/EP

Zviždačica Frances Haugen poručila je pred odborom Europskog parlamenta u ponedjeljak da Facebook narušava integritet demokracije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije te favoriziranjem radikalnih stavova.

“Facebook može svojim djelovanjem oslabiti našu demokraciju i produbljivati podjele”, kazala je Haugen pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Platforma Facebook narušava integritet naše demokracije”, dodala je.

Neoliberalna doktrina

Podatkovna inženjerka Haugen, koja je Facebook napustila u svibnju, poslala je desetke tisuća Facebookovih internih dokumenata regulatorima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Facebook svjestan da omogućuje širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

>>>‘Jasno je da Facebook daje prednost profitu nad dobrobiti naše djece’ | zvižduk

“Što je negativniji komentar bit će više lajkova pa i više novaca”, kazala je Haugen Odboru za unutarnje tržište, objašnjavajući Facebookovu logiku.

“Neoliberalizam je definirajuća političko-ekonomska paradigma našeg vremena – odnosi se na politike i procese u kojima je relativnoj šačici privatnih interesa dopuštena najveća moguća kontrola nad društvenim životom radi maksimiziranja njihova osobnog profita.”

NOAM CHOMSKY

“Postoje mogućnosti da Facebook i Instagram postanu sigurniji, ali Facebook to nije spreman učiniti zbog svoje dobiti, a posljedice su ogromne”, istaknula je.

>>>Elon Musk pozvao sljedbu na brisanje facebooka uz jednostavan argument: ‘jadan je’

Između sigurnosti i dobiti, smatra Haugen, Facebook uvijek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom svijeta. Haugen je navela i kako je četiri posto korisnika Facebooka primilo 80 posto netočnih informacija.

“Nuspojave”

Facebok nije ništa promijenio kada je shvatio da je “nuspojava” njegovih sustava širenje dezinformacija, ocijenila je Haugen, koja smatra da je Facebook “bitno manje transparentan i donosi manje odgovorne odluke” od drugih društvenih mrežam, poput Twittera.

>>>Facebook algoritmom prigušio medijsku ljevicu, potpirio desnicu | WSJ

Haugen je napomenula da se ne zalaže za zabranu polarizirajućih sadržaja na Facebooku, ali predlaže određenu vrstu “rangiranja” sadržaja.

Akt o digitalnim uslugama

Haugen je govorila o mogućoj regulaciji društvenih mreža, pri čemu je istaknula da bi Akt o digitalnim uslugama, koji je predložila Europska komisija, mogao biti “prekretnica na globalnoj razini” i “potencijalni zlatni standard”.

Ta regulativa predviđa veću odgovornost društvenih mreža za sadržaj, koja je trenutno de facto nepostojeća.

Zviždačica je pak “skeptična” prema sustavima nadzora putem umjetne inteligencije. Smatra da je umjetna inteligencija loša kod složenih problema pa, primjerice, “ne može shvatiti sve nijanse govora o terorizmu”.

>>>Zviždačica potvrdila da Facebook profitira od nasilja, gnjeva i mržnje, zatražene istrage  

Upotreba umjetne inteligencije po njoj je opasna i zbog netransparentnosti Facebooka koji bi se, smatra, trebao više otvoriti javnosti.

S praktične je strane teško provoditi nadzor nad Facebookom jer će revizori htjeti biti ponovno angažirani pa “neće toliko detaljno napraviti posao”, a državne agencije nemaju dovoljno stručnog kadra za provjeru Facebooka koja zahtijeva “insidersko” iskustvo, ocijenila je Haugen.

Grabancijaš/Hina