Politika

12 stranaka skrojilo listu za birače koji podupiru ‘modernu, građansku i civiliziranu Hrvatsku’

Listu za izbore za Europski parlament u utorak je DIP-u predala i koalicija predvođena IDS-om u koju se ujedinilo 12 stranaka, među kojima i one koji su prošlog tjedna u utrku za mandate u Hrvatskom saboru išli zajedno s HDZ-om i proteklih godina bili dio vladajuće većine, poput HSLS-a i HNS-a te SDSS-a.

“Izuzetna mi je čast da smo uspjeli složiti ovakvu koaliciju i dobiti priliku da u stvarnosti pokažemo što to znači živjeti vrijednosti koje mi svakodnevno živimo i pokušavamo provesti u našim regijama u kojima djelujemo”, kazao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, ispred koalicije koja na europske izbore izlazi u proširenijem izdanju u odnosu na parlamentarne izbore jer su im se pridružili i neki koji su mandate 17. travnja u Saboru osvojili na listi HDZ-a ili su bili dio većine poput HNS-a, HSLS-a i SDSS-a.

Centrističko-liberalna grupacija predaje kandidacijske liste za EU parlament; Foto: Edvard Šušak/HINA
Tri stupa

Ukupno se ujedinilo 12 stranaka pod vodstvom IDS-a. Tu su još i Nezavisna platforma Sjever, Socijaldemokrati, PGS, Narodna stranka-Reformisti, Unija Kvarnera, Istarska stranka umirovljenika-PIP uz podršku Liste za Rijeku i Demokrata.

Tri stupa ove koalicije, naveo je Paus, su stranke koje drže do liberalnih vrijednosti, nacionalne manjine te stranke i pojedinci koji uspješno vode županije i gradove, a Hrvatskoj mogu ponuditi, dodao je, ‘neki drugi pogled i normalnost’.

“Vidimo da je došlo do strašne polarizacije hrvatskog društva i vjerujemo da će građani prepoznati da nam je potreban pristup koji će Hrvatsku zadržati na europskom nivou. Za razliku od nekih, ova naša koalicija želi imati uz sebe nacionalne manjine”, rekao je Paus.

Otkrio je da su se oko ideje okupljanja šire centrističko-liberalne koalicije počeli dogovarati još prije dvije godine, a potom inicirali i suradnju s pripadnicima nacionalnih manjina, što je rezultiralo priključenjem SDSS-a.

Pristojna, moderna, tolerantna, uspješna i progresivna Hrvatska

Ovo je odgovor jedne pristojne, moderne, uspješne i otvorene Hrvatske, rekao je Matija Posavec, predsjednik Nezavisne platforme Sjever. Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo što je ‘SDSS dio liste liberalnih i socijaldemokratskih, kao i lokalnih i regionalnih stranaka’.

“Drago nam je što smo ovdje da bismo pokazali ono lice Hrvatske kojim je postala članica EU i da bismo pokazali ono što su drugi zaboravili, a to je da samo s ovom vrstom uspješnog dogovaranja, dijaloga, tolerancije možemo graditi društvo koje će biti tolerantno, progresivno i brana ekstremizmima najrazličitije vrste koji kao demoni opsjedaju današnju politiku i društvo”, rekao je predsjednik SDSS-a.

Lista

Prvi na listi je aktualni europarlamentarac Valter Flego (IDS), a slijede Matija Posavec (NP Sjever), Tatjana Spasojević Vukobratović (SDSS), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), Gabrijela Bošnjak (HSLS), Ana Trošelj (PGS), Rajko Ostojić (nezavisni), Jelena Nestorović (SDSS), Anita Perešin (NP Sjever), Krunoslav Lukačić (HNS), Radimir Čačić (NS Reformisti) i Milorad Pupovac (SDSS).

Valter Flego, Klub zastupnika Renew Europe/IDS; Foto: rédéric Marvaux/EP

“Meni je srce puno i zbilja sam sretan što imam čast biti na čelu jednog takvog tima, prvi među jednakima i biti na prvom mjestu ovako sjajnih osoba”, rekao je Flego i dodao da su ‘sasvim sigurno najjača centrističko-liberalna grupacija na ovim izborima koja poštuje i cijeni nacionalne zajednice u RH’.

Rekao je i kako je vrijeme da se obrane prosperitetne, moderne i progresivne ideje u Europi te da je ovaj tim ljudi garancija da će to i učiniti.

“Vjerujem da ćemo dobiti povjerenje moderne, građanske, civilizirane Hrvatske, kako bi isto takvu Europu gradili i kako bi preko EU poboljšali život u Hrvatskoj”, dodao je Flego.

S obzirom na to da je ovo prvo veliko okupljanje liberala nakon 10-15 godina, kako je istaknuo čelnik HSLS-a Dario Hrebak, treba uživati u ovom trenutku.


EU izbori 2024