Politika

15 Černobila, zatvaranje neba nad Ukrajinom | Konferencije o budućnosti Europe

Ruska vojska preuzima kontrolu nad NE Černobilj, 24. veljače 2022.; Foto: @Ted_Kac/Twitter

Građani Ukrajine su na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe u petak pozvali na zatvaranje neba nad Ukrajinom.

>>>Ruska invazija na Ukrajinu

“Europska vrijednost je boriti se za ljudske živote. Pozivamo Europsku uniju da učini život prioritetom, želimo sigurno nebo nad našim glavama i djecom, želimo nebo kakvo imate vi. Želimo nebo pod kojim se djeca neće morati skrivati u skloništima”, kazao je Dmitro Šerembej, koji je na konferenciji sudjelovao putem videoprijenosa iz Kijeva.

“Koliko ljudi moramo žrtvovati prije nego se donese ova odluka?“, pitao je prisutne.

>>>U kulminaciji Konferencije o budućnosti Europe građani traže života dostojan minimalac

Apele za zatvaranje neba nad Ukrajinom ranije je slao i predsjednik Ukrajine, ali Europa i NATO na taj potez nisu spremni jer bi mogao biti okidač za izravni sukob s Rusijom.

15 Černobila

Zastupnica u Ukrajinskom parlamentu Menetseva u svom govoru na sjednici rekla je da razumije zašto Europa oklijeva u donošenju ovakve odluke, no pozvala je na suosjećanje s Ukrajincima koji su svakodnevno žrtve bombardiranja i podsjetila na posljedice s kojima bi se mogli suočiti ako meta postane neka od 15 nuklearnih elektrana na teritoriju Ukrajine.

“Posljedice s kojima bi se mogli suočiti nisu jedan Černobil, već njih 15. Posljedice napada na nuklearne elektrane mogla bi osjetiti ne samo Europa, nego i svi drugi kontinenti”, kazala je.

>>>Rusija ‘kontrolira nuklearnu katastrofu’ u Černobilu | rat u Ukrajini

Predstavnici Ukrajine pozvani su da sudjeluju na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe u raspravi na temu „EU u svijetu“.

Konferencija o budućnosti Europe

Plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe održava se u petak i subotu u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a prijedloge o kojima se raspravlja donijeli su građani EU-a na panelu u Maastrichtu održanom od 11. do 13. veljače, no napad Rusije na Ukrajine koji se dogodio 24. veljače nametnuo se kao središnja tema.

Konferenciju o budućnosti Europe pokrenuli su u proljeće 2021. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a.

>>>Nasumično odabrana mladež komentira ‘pomalo dosadnu, sporu’ raspru o budućnosti Unij

Ukupno 800 građana iz svih zemalja EU-a odabranih nasumično po geografskim, socioekonomskim i demografskim kriterijima kako bi odgovarali strukturi stanovništva Unije, trebalo bi na završetku Konferencije predložiti politike europskim institucijama.