PreporučenoTech

30 milijuna eura za prvi talijanski fond za ulaganje u svemirsko gospodarstvo: Komisija

Europski investicijski fond ulaže 30 milijuna eura u Primo Space, talijanski fond poduzetničkog kapitala za novoosnovana poduzeća u svemirskom sektoru. Sredstva se dodjeljuju u sklopu okvirnog programa Europske komisije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 i nove pilot inicijative fonda vlasničkog kapitala za svemir u okviru instrumenta InnovFin.

>>>Hrvatska može profitirati od europske svemirske politike: ESA

Primo Space će ulagati u supsidijarna, novoosnovana poduzeća i mala te srednja poduzeća te blisko surađivati s talijanskim istraživačkim i akademskim sektorom, uključujući Talijansku svemirsku agenciju (ASI), kako bi se na tržište dovele tehnologije i poduzetnički timovi koji najviše obećavaju. Fond će biti namijenjen poduzećima u području elektronike, robotike, satelita, komunikacija, kriptografije i geolociranja. Primo Space je dosad prikupio 58 milijuna eura, a ciljani iznos je 80 milijuna eura.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Poduzeća koja razvijaju inovativne tehnologije za svemirski sektor otkrivaju nove horizonte. Posebno mi je drago što EU podupire financijski sektor u ovom revolucionarnom pothvatu, udružuje snage s talijanskom svemirskom agencijom i omogućuje nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta u brzorastućem sektoru.

>>>Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu: SAD kreće u pregovore o iskorištavanju Mjeseca

Očekuje se da će se projektima i sporazumima odobrenima za financiranje u okviru Plana ulaganja mobilizirati ulaganja u iznosu od 514 milijardi eura, od čega 78,6 milijardi eura u Italiji.