PreporučenoTech

Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu: SAD kreće u pregovore o iskorištavanju Mjeseca

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa radi na “Sporazumu Artemis”, zakonodavnom okviru koji će regulirati međunarodno rudarenje na Mjesecu, doznaje u ekskluzivnoj maniri Reuters.

Sporazum je dio posljednjih, sve žustrijih nastojanja NASA-e da Amerikance vrati na Mjesec gdje bi u sljedećem desetljeću mogle niknuti baze vodećih svjetskih ekonomija čije vlade Zemljin prirodni satelit vide kao ključnu stratešku točku na putu prema kolonizaciji Marsa i komercijalizaciji Sunčeva sustava.

NASA je projekt povratka na Mjesec službeno nazvala po Artemidi, zaštitnici djevojaka, božici svadbe i poroda i Apolonovoj sestri blizanki, nastavljajući tradiciju posezanja za grčkom mitologijom iz prijašnjih “Apollo” misija.

Nazvan prema novom programu NASA-e za povratak na Mjesec, “Sporazum Artemis” predviđa “sigurne zone” između budućih nacionalnih ili korporativnih uporišta kako bi se spriječila potencijalna šteta ili međusobno ometanje djelovanja.

Pakt, čija je svrha zamjena postojećih, zastarjelih zakona o komercijalizaciji svemira, također traži međunarodni zakonodavni okvir koji bi nacijama ili kompanijama omogućio posjed nad mjesečevim prirodnim izvorima.

>>>Iznenađujuće raskošan proračun ESA-e Europljanima utire put prema Mjesecu

Reuters piše da će američki dužnosnici formalne pregovore o sporazumu sa svojim svemirskim partnerima poput Kanade, Japana i europskih zemalja, kao i Ujedinjenih Arapskih Emirata, započeti u sljedećim tjednima.

Rusija, značajni partner NASA-e u snabdjeveniju i održavanju Međunarodne svemirske stanice, neće biti uključena u rane pregovore što je u skladu s politikom Pentagona koji Moskvu radije percipira kao konkurenta nego partnera.

Sjedinjene Države su potpisnice “Sporazuma o vanjskom svemiru” iz 1967. godine i drže da je uspostava “sigurnih zona” jedna od njegovih ključnih, iako prijepornih odrednica. Navedeni pakt propisuje da nebeska tijela i Mjesec “ne podliježu nacionalnom prisvajanju traženjem suvereniteta, putem upotrebe ili okupacije ili na bilo koji drugi način.”

>>>NASA predstavila nova astronautska odjelca za lansiranja, Mjesec: VIDEO

“Ovo nije neko teritorijalno potraživanje,” rekao je pod uvjetom anonimnosti jedan od izvora za Reuters, pojašnjavajući da “Sporazum Artemis” cilja na koordinaciju između dionika bez nametanja suvereniteta nad teritorijem. “Ideja je da, ako se približite nečijim operacijama a one su proglašene sigurnom zonom, vi tada unaprijed morate stupiti u pregovore, konzultirati se i dogovoriti kako to učiniti na sigurni način za svakoga.”

Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu  

Pokretanje pregovora o novom sporazumu pretpostavlja zaobilaženje Ujedinjenih naroda i postizanje dogovora s “nacijama istomišljenika”, dijelom jer bi postupak putem UN-a bio dugotrajan, kontraproduktivan i uključivao nacije bez tehnologija nužnih za dosezanje svemira, rekao je izvor za Reuters.

>>>Idemo

Trumpova administracija u program Artemis ulaže desetke milijardi dolara s ciljem uspostave lunarne baze do 2024. godine uz dugoročni plan “održive prisutnosti” na mjesečevu južnom polu. Strategija podrazumijeva tendere za privatne kompanije koje bi sirovine i vodu ispod površine Mjeseca iskoristile za proizvodnju raketnog goriva i daljnju kolonizaciju Sunčeva sustava.

SAD je u 2015. godini usvojio zakon koji tvrtkama daje imovinska prava nad resursima u svemiru, no takav propis ne postoji niti je prepoznat u međunarodnoj zajednici. Joanne Gabrynowicz, glavna urednica Žurnala svemirskih zakona, kaže da je međunarodni sporazum nužan prije uspostave “nekakvih ekskluzivnih područja za znanost ili zbog ikakvih drugih razloga”.

“To nije nešto što ijedna nacija može učiniti jednostrano a da istovremeno bude zakonito,” rekla je.