PolitikaPreporučeno

4 smrti, 311 zaraza: COVID-19 | 2. rujan

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva danas 2566, a četiri osobe su preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna preminula osoba je iz KB-a Dubrava (1932. godište), a tri preminule osobe, dvije muške (1948. godište, 1969. godište) i jedna ženska osoba (1937. godište) su iz KBC-a Split. Sve preminule osobe imale su svoje komorbiditete, a neke od njih više kroničnih oboljenja.

>>>KBC Dubrava otvorio Covid bolnicu uslijed postojanog porasta pacijenata u infektivnoj klinici

U bolnice su zaprimljene 33 osobe tako da je ukupno na bolničkom liječenju 258 osoba, od kojih je 15 na respiratoru. U odnosu na jučer četiri su nova na respiratoru.

U protekla 24 sata iz bolnice je otpušteno 30 osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 10.725 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 191 osoba preminula, a 7968 osoba se oporavilo.

U samoizolaciji je 8881 osoba.

Do danas je ukupno testirano 175.346 osoba, od toga 4122 osobe u posljednja 24 sata.

Novih devet slučajeva zaraze u Istri

U Istri je tijekom protekla 24 sata potvrđeno čak devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri uvezena s područja srednje Dalmacije, izvijestio je u srijedu istarski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva na COVID-19 od toga 192 za administrativne potrebe, a potvrđeno je devet novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, kod tri osobe radi se o uvezenom slučaju odnosno o boravku na području srednje Dalmacije dok je za pet osoba u tijeku epidemiološka obrada, istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je osam osoba. Trenutno je u Istri 76 aktivnh COVID-19 pozitivnih osoba a u mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji sedam novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije sedam je novozaraženih koronavirusom – četvero ih je s područja Petrinje, dvoje s područja općine Lekenik, a jedna je osoba s područja Hrvatske Kostajnice, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Za sve zaražene izvor zaraze je poznat.

Kako je potvrdio ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo, Inoslav Brkić, jedna od osoba zaraženih prije dva dana je i patronažna sestra Doma zdravlja u Dvoru. U međuvremenu su epidemiolozi utvrdili sve njene kontakte, pa ne postoji veća  opasnost proširenja zaraze.

U Zagrebačkoj županiji devet novih slučajeva

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je devet osoba  (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno.

Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba.

Od početka pandemije evidentirane su 483 osobe s koronavirusom, izliječena je 321 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 151 slučaj.

U Zagrebu 59 zaraza, grupiranja u klinici u Vrapču i jednom samostanu

U Zagrebu je 59 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić istaknula je da su u protekla 24 sata proveli 396 testiranja te je zabilježeno 59 novih slučajeva Covida-19.

“Od tih 59 novooboljelih, njih 29 su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, od čega imamo dva grupiranja, jedan je psihijatrijska klinika Vrapče gdje je zabilježeno pet slučajeva (jedan djelatnik i četiri pacijenta) i jedan samostan na području Grada Zagreba gdje je zabilježeno  ukupno šest slučajeva”, istaknula je Šikić na konferenciji za novinare.

Rekla je i da je za 12 osoba negativna epidemiološka anamneza, za 11 osoba je izvor zaraze izloženost na godišnjem odmoru, njih pet su import iz Bosne i Hercegovine, a za dvije osobe su epidemiološke obrade još uvijek u tijeku.   

Šikić je naglasila i kako su 164 osobe dobile mjeru samoizolacije. Istaknula je i kako je 64 više oporavljenih građana Zagreba. 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je povećana aktivnost kroz domove zdravlja, u Covid ambulantama pomoć su zatražile 384 osobe, je samoizolacija određena za četiri osobe, a 241 osoba upućena je na testiranje. Također, na Covid punktovima uzeto je 269 uzoraka koji su na obradi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. 

“Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji”, poručio je pročelnik Jeleč.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji troje preminulih i 79 zaraženih

Tri su osobe preminule, a 79 je novooboljelih od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obrađeno je 729 testova, a od 79 novooboljelih iz Splita ih je 46, Solina šest, Sinja pet, Imotskog četvero, Hrvaca troje, po dvoje iz Kaštela i Zmijavaca, te po jedan iz Baške Vode, Dugopolja, Hvara, Lećevice, Lovreća, Makarske, Marine, Muća, Omiša, Trilja i Vrgorca.

Od 79  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 83 COVID pozitivna pacijenta, pet ih je na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe – dvije muške osobe u dobi od 72 i 51 godinu te jedna ženska stara 83 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju, navodi se u priopćenju.

Zadar: jedanaest novooboljelih

Jedanaest je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije – četvero ih je iz Zadra, dvoje iz Salija te po jedna osoba iz Benkovca, Bibinja, Sv. Filipa i Jakova, Posedarja i Galovca, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o kontaktima s dosad oboljelima, a svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe u Zadru su negativni. Danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika, ističe se u priopćenju.

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za njih 6375.

Od početka epidemije  na području Zadarske županije oboljelo je  490 osoba, ozdravilo ih je 314,  preminule su četiri osobe, a trenutačno su na koronavirus pozitivne 172 osobe.

U  Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici zadarske policije evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.

Varaždin: četiri nova slučaja zaraze

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o dvije mlađe i dvije starije ženske osobe, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Sve su novozaražene osobe bliski kontakti već prethodno poznatih COVID-19 pozitivnih pacijenata i za sada se sve liječe kod kuće.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registriran je ukupno 151 slučaj zaraze te dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju ovoj županiji zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Trenutno su aktivna 63 slučaja zaraze, od kojih je osam osoba na bolničkom liječenju, a 54 ih se liječe izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 226 osoba.

Iz Stožera su priopćili i kako je u posljednjih mjesec dana broj aktivnih slučajeva na području Varaždinske županije višestruko porastao.

U Bjelovaru jedan novi slučaj zaraze

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi s područja grada Bjelovara za koju je epidemiološka obrada još u tijeku, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite u srijedu.

Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, a deset nalaza još uvijek se čeka.

Trenutno je na području te županije 11 zaraženih što je i dalje najmanji broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom među hrvatskim županijama, stoji u priopćenju.

Novih 19 slučajeva na primorsko-goranskom području, sumnja se na lokalnu transmisiju

Novih 19 slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju.

Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana, jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je.

“No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen”, kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

U Osječko-baranjskoj županiji 14 novoboljelih od kojih 12 mladih

U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako su njih 12 “uglavnom 18-godišnjaci te školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru”.

Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata, stoji u priopćenju.

U Stožeru napominju kako su “posljednjih dana novozaraženi uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih”.

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 289 osoba, a među zaraženima njih devet je iz Osijeka, te po jedna osoba iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru, navodi Stožer.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području Županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na današnjoj sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policija je samoinicijativno provjerila 48 osoba i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.  Inspektori Civilne zaštite proveli su nadzor na 16 lokacija, od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene, pojašnjavaju u osječko-baranjskom Stožeru.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novozarežnih  koronavirusom, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije. 

Četiri muškarca i pet žena  su iz Dubrovnika, dva muškarca su iz Župe dubrovačke,  a jedna je žena iz Konavala.  Trojica muškaraca  nemaju prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Izliječeno je šest osoba – po jedna iz Dubrovnika i Ploča, dvije iz Metkovića, te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslan 9931 uzorak.

U samoizolaciji su 445 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

U Međimurskoj županiji dvije novozaražene osobe

U Međimurskoj županiji dvije su nove zaražene osobe, a pet ih se oporavilo, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer uzetih 135 uzoraka, 133 nalaza su negativna i 2 pozitivna. Danas je uzeto 110 uzoraka od čega je 11 negativno, a ostalih 99 su u obradi. Do sada su testirane ukupno 3964 osobe.

U Međimurskoj županiji je 25 aktivnih slučajeva zaraze – 3 su se osobe vratile s ljetovanja, 5 ima prebivalište, ali boravi izvan Međimurske županije, 4 su kontakti potvrđenih slučajeva, 7 se vratilo s hodočašća, 3 su radnici u inozemstvu i 3 osobe s nepoznatom epidemiološkom anamnezom.

U samoizolaciji se nalazi 248 osoba, oboljelih i njihovih kontakata, što je 12 manje nego jučer.

Brodsko-posavska županija: 11 novih slučajeva zaraze

U Brodsko-posavskoj županiji 11 je novooboljelih od covida-19, izvijestio je u srijedu Stožer te županije.

U toj je županiji trenutačno na koronavirus pozitivno 125 osoba od kojih se je pet na liječenju u slavonskobrodskoj bolnici. Od početka pandemije zaražene su 403 osobe s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 750 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio u srijedu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutačno je na koronavirus pozitivno 77 osoba od kojih su tri pod nadzorom liječnika u bolnici. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, pod mjerom samoizolacije trenutačno su 362 osobe s prebivalištem u Požeško-slavonskoj županiji.

U Karlovcu zaražena medicinska sestra, njezinih 19-ero kontakata u samoizolaciji

Na karlovačkom području Covidom-19 zaražena je medicinska sestra Opće bolnice u Karlovcu zbog čega je u samoizolaciju zasad otišlo 19-ero njezinih kontakata s posla, uključujući i troje liječnika, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Uz tri liječnika karlovačke Opće bolnice u samoizolaciji se nalazi 11 medicinskih sestara i petoro nezdravstvenih djelatnika, priopćio je županijski Stožer, napominjući da epidemiološka obrada u tom slučaju još traje.

Od jučer u podne do danas u podne testirano je 96 osoba, zasad se jedan nalaz pokazao pozitivan dok se rezultati čekaju za još 65 uzoraka. 

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174 osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije.

U nadzoru poštivanja epidemioloških mjera koji je u utorak proveden nad četiri ugostiteljska objekta, pet trgovačkih radnji, te po jednom novčarskom institucijom i pekarom utvrđene su manje nepravilnosti samo u radu pekarnice kojoj je izrečeno usmeno upozorenje.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri nove zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su tri nove osobe zaražene koronavirusom, dvije s područja općine Hrašćina i jedna s područja općine Budinšćina, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Novooboljele osobe su poznati kontakti ranije oboljelih osoba.

U protekla 24 sata pristigla su i 62 negativna nalaza, dok se za 55 uzoraka još uvijek čekaju rezultati testiranja.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 41, a u samoizolaciji se nalazi 196 osoba.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija