Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘420’ srušio stranice online dilera travom u Americi, prekinuo lanac opskrbe u dijelovima Kanade

Globalni dileri kanabisa su kroz vikend, posebice subotu, muku mučili sa zadovoljavanjem potražnje na najveći i najprofitabilniji dan u povijesti “420”, kako se u slengu naziva 20. travnja, odnosno “Međunarodni dan marihuane”.

Najživahnije je bilo u 10 američkih saveznih država koje su legalizirale marihuanu i u Kanadi gdje od prošlogodišnje dekriminalizacije i popratne liberalizacije industrije traje postojana nestašica raznih proizvoda.

>>>Očekuje se najbolji ‘420’ u povijesti slobodne trgovine kanabisom

Pojedini web stranice za online kupnju kanabisa, poput Eaze, nisu izdržale navalu, već su se opetovano rušile. Eaze je pao odmah po objavi “happy houra” koji je uključivao besplatnu dostavu na području Kalifornije.

“Obujam je bio bez presedana – kanabis definitivno ulazi u manistream,” rekla je glasnogovornica kompanije.

Armen Yemenidjian, izvršni direktor Essence Cannabis Dispensaries sa sjedištem u Las Vegasu, kaže da je ovogodišnji 20. travanj “definitivno potvrđen kao ‘Crni petak’ za industriju.”

Potražnja u Kanadi, gdje građani ovih dana s više ili manje humora govore da bi zbog nestašice trebalo proglasiti “izvanredno stanje”, također obara rekorde i dodatno napinje lanac opskrbe.

“Mi smo upoznati s izvještajima o lokaliziranim nestašicama proizvoda od kanabisa na pojedinim tržištima i u pojedinim proizvodnim linijama,” rekao je glasnogovornik tamošnje vlade.

>>>Hrvatska ubrzala put do dozvola, olakšala uzgoj industrijske i medicinske konoplje: detalji

Armen Yemenidjian, izvršni direktor Essence Cannabis Dispensaries sa sjedištem u Las Vegasu, kaže da je ovogodišnji 20. travanj “definitivno potvrđen kao ‘Crni petak’ za industriju.”

“On također daje priznaje kulturi koja je industriji kanabisa omogućila da krene naprijed u posljednjih par desetljeća,” komentirao je poduzetnik za Las Vegas Sun. “4/20 (kako se 4. travnja navodi u pojedinim kalendarskim formatima) je usvojen u mainstreamu kao simbol kanabisa.”

Arcview, tvrtka za istraživanje i investiranje u kanabis tržišta, kaže da je malotrgovinska prodaja prošle godine u Americi skočila na 10. 5 milijardi dolara, triput više nego godinu prije.

(via Guardian)