PolitikaPreporučeno

5000 letova, 746 sati naleta i 25.166 tona vode u rezimeu djelovanja protupožarnih snaga

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sudjelovale su od početka protupožarne sezone u gašenju 91 požara pri čemu su ostvarile oko 5000 letova i na tlo izbacile više od 25 tisuća tona vode.

Najviše požara zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 27, te u Zadarskoj 21, a slijede Šibensko-kninska s 18 i Istarska županija s 11 požara. U Ličko-senjskoj županiji bilo je šest požara, u Dubrovačko-neretvanskoj pet, u Primorsko-goranskoj dva te jedan u Sisačko-moslavačkoj.

Protupožarne zračne snage u tim su zadaćama od 13. lipnja do danas izvršile oko 5000 letova i 746 sati naleta, te izbacile ukupno 25.166 tona vode, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Uz to, izvršena su 42 protupožarna izviđanja protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran sedam puta.

Hrvatske protupožarne snage bile su upućene na gašenje požara u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, napominje ministarstvo.

Kanader CL-415 i helikopter Mi-8 MTV u Sloveniji su bili angažirani na gašenju požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice od 20. do 23. srpnja, te kanader 17. srpnja.

Kanader je 19. i 22. srpnja upućen i u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja pomoći u gašenju požara na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje, a jedan je angažiran i 23. srpnja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima