Biznis i ekonomijaPreporučeno

8.500 otkaza u Ericssonu | dopis

Proizvođač opreme za telekome Ericsson u dopisu je radnike izvijestio da će uslijed izazova, kontrole troškova i racionalizacije poslovanja, uručiti 8.500 otkaza, javlja Reuters nakon uvida u memorandum.

Ericsson se tako pridružuje drugim tehnološkim prvacima, poput Googlea, Microsofta ili Amazona koji su uz pozivanje na pogoršavanje gospodarskih uvjeta zajedno podijelile desetke tisuća otkaza.

>>>Najveći proizvođač osobnih računala iskusio najlošiji kvartal u 14 godina

Najava jedne od najvećih švedskih tvrtki ujedno je i do sad najveća u sektoru telekomunikacija.

“Način na koji će se smanjiti broj osoblja bit će različit i ovisan o lokalnim praskama,” napisao je u dopisu glavni direktor Börje Ekholm, uzgred otkrivši da su prvi otkazi već uručeni u nekolicini zemalja.

Uprava je prije u tjednu najavila planove o 1.400 otpuštanja u Švedskoj.

Iako je broj otkaza prema geografskim lokacijama neposredna nepoznanica, analitičari drže da će restrukturiranje najviše pogoditi radnike u Sjevernoj Americi, a ponajmanje u brzorastućim tržištima poput Indije.

Ericsson u različitim dijelovima svijeta trenutačno zapošljava 105.000 ljudi.

Uprava je u prosincu deklarirala da do kraja 2023. godine troškove želi smanjiti za 9 milijardi kruna (840 milijuna eura).

>>>Kina uzvratila 5G udarac Švedskoj, dionica Ericssona zaronila za 9% i traži dno

“Naša je obveza iznijeti ove troškove kako bismo ostali konkurentni,” napisao je Ekholm. “Naš bi najveći neprijatelj u ovom trenutku moglo biti samozadovoljstvo.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima