Biznis i ekonomija

Kina uzvratila 5G udarac Švedskoj, dionica Ericssona zaronila za 9% i traži dno

Ericsson uhvaćen u geopolitičko-protekcionističkom odmjeravanju između zapada i Kine javlja da je iskusio očekivanu odmazdu nakon što je švedski sud u lipnju zabranio korištenje 5G opreme Huaweija.

Kompanija je u petak izvijestila da više ne računa na očekivane pobjede u 5G tenderima u Kini, dionica se urušila za 9% i još uvijek traži dno.

>>>Izvršni direktor Ericssona brani slobodu tržišnog natjecanja, Huawei | 5G

Kina je Švedsku nakon zabrane poslovanja Huaweiju upozorila da “odmah ispravi pogrešku” uz sugestiju da bi mogla poduzeti odmazdu protiv Ericssona. Prijetnja se materijalizirala u drugom kvartalu u kojem je Ericsson prvi put u tri godine zabilježio pad prodaje u Kini, za 2.5 milijarde švedskih kruna (290 milijuna dolara).

Glavni izvršni direktor kompanije, Börje Ekholm, analitičarima je rekao da ne očekuje nadoknadu gubitka. “Ne, izgubljeno se neće vratiti,” rekao je.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Ericsson u Kini trenutačno generira mrvicu ispod 10% svih prihoda, no kompaniji će biti uskraćene lukrativne prilike u drugoj rundi 5G tendera.

>>>Huawei demonstrirao 5G supremaciju u Švicarskoj, brzinu downloada od 3,67 GB/s

“Razborito je prognozirati značajno niži tržišni udio” u budućnosti, rekao je Carl Mellander, glavni financijskih direktor kompanije, za Reuters.

Pratite nas na Google vijestima