PolitikaPreporučeno

Poljska diže ogradu na granici s Bjelorusijom

Poljska će na granici s Bjelorusijom podići ogradu kako bi zaustavila priljev migranata u Europsku uniju koji potpiruje sankcijama udaren “zadnjih europski diktator” Aleksandar Lukašenko, najavilo je u ponedjeljak poljsko ministarstvo obrane.

Poljska, Litva i Latvija u posljednjim mjesecima izvještavaju o snažnoj plimi migranata iz kriznih svjetskih žarišta, a ponajviše iz Iraka i Afganistana. EU stanje na istočnim granicama opisuje kao “hibridni rat” potaknut europskim sankcijama.

>>>Ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije | Josep Borrell

“Nova čvrsta ograda od 2,5 metra bit će izgrađena na granici s Bjelorusijom,” napisao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak na Twitteru. “Više će vojnika biti uključeno u pomoć graničnoj straži,” dodao je.

“Limbo”

Poljske vlasti trpe oštru kritiku pobornika ljudskih prava i nevladinih organizacija zbog grupe migranata koji već dva tjedna borave u “limbu” u međugraničnom području u blizini naselja Usnarz Górny.

Vlada kaže da bi njihovo puštanje na Europski teritorij ohrabrilo nezakonite migracije i išlo na ruku Lukašenku. “Ovo nisu izbjeglice, to su ekonomski migranti koje su dovele bjeloruske vlasti,” rekao je prema citatu Reutersa zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz.

S druge strane, poljski pravobranitelj za ljudska prava kaže da granična straža neprihvaćanjem zahtjeva pojedinaca za azil krši Ženevsku konvenciju.

>>>Veličanstveni prosvjed protiv Lukašenka, Rusija ponudila ‘vojnu pomoć’: VIDEO

“Situacija je užasna i ja ne sumnjam da su ovi ljudi suočeni s okrutnim, ponižavajućim i nehumanim ophođenjem. U pojedinim slučajevima to se mora nazvati pravim imenom: imamo posla s mučenjem,” rekao je za privatnu televiziju TVN24 odvjetnik Mikolaj Pietrzak koji zastupa interese migranata.

Lukašenko je nakon europskih sankcija potaknutih brutalnim gušenjem revolucionarnih građanskih okupljanja rekao da više neće odvraćati migrante s granica Europske unije.

>>>Lukašenko navršio 66-u sa strojnicom u ruci: ‘Sretan ti rođendan, štakore jedan’ | VIDEO

Litva je u ponedjeljak najavila da će njezina ograda na 508 kilometara dugačkoj granici s Bjelorusijom biti dovršena do rujna 2022. godine.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Poljska je u četvrtak započela najavljeno podizanje ograde na granici. […]

Comments are closed.