Politika

Europski novac zasjenio ideologiju u poljskom Svetokriškom vojvodstvu | zone bez LGBT-a

Pod pritiskom EU-a, južna poljska regija Svetokriško vojvodstvo odustala je u srijedu deklarirati se “zonom bez LGBT ideologije” tijekom online regionalne skupštine.

>>>Poljska regija čuva ‘LGBT-free’ status, riskira 2.5 milijardi eura europskog novca

Sredinom srpnja Europska komisija je pokrenula proces protiv Poljske zbog “zona bez LGBT ideologije” koju su proglasile brojne lokalne zajednice, regije i općine, među kojima i regija Svetokriška kojoj je Kielce glavni grad.

Europska izvršna vlast, koja osuđuje diskriminatorne mjere prema LGBT osobama, poslala je Poljskoj službenu opomenu. Bruxelles je prekinuo pregovore s tih pet regija o isplati sredstava iz programa potpore za obnovu kohezije REACT-EU.

Na izvanrednom zasjedanju regionalne skupštine Svetokriške, 25 vijećnika odobrilo je odluku o povlačenju sporne deklaracije, nitko nije bio protiv i tri vijećnika su bila suzdržana.

U ponedjeljak regija Krakova treba razmotriti sličan postupak.

U Poljskoj je stotinjak lokalnih vlasti od 2019. usvojilo anti-LGBT ideologiju ili “povelju o obiteljskim pravima”. One predstavljaju oko trećine poljskog teritorija i nalaze se uglavnom na jugoistoku i istoku zemlje, tradicionalno vrlo katoličkim područjima.

>>>Pokrenut je formalni, ideološki i kulturološki postupak protiv Mađarske i Poljske | LGBT prava

Bruxelles je pozvao na poštivanje digniteta i ljudskih prava koji su “temeljne vrijednosti EU” i jamčio da će Komisija koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganja za obranu tih vrijednosti.

Ursula von der Leyen je kritizirala “nehumane zone kojima nije mjesto u EU-u”.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina