Biznis i ekonomijaPreporučeno

Španjolska vlada kontrolira i subvencionira rentu | stambena politika

Španjolska koalicijska vlada u utorak je postigla suglasje o nacrtu zakona za kontrolu stanarina mješavinom prisilnih mjera i poreznih poticaja. “Novi prijedlog zakona nastoji obuzdati i smanjiti cijenu stanarina,” rekao je ministar Felix Bolanos nakon sjednice vlade.

>>>Zagreb: Možemo! najavilo širenje fonda neprofitnih stanova, stambene zadruge i zemljišne zaklade

Vlasti na tržište namjeravaju utjecati kroz porezne poticaje za male stanodavce kako bi ih ohrabrili na spuštanje cijena najma te oštrije oporezivanje praznih stambenih nekretnina. Nacrt traži da udjel društvenih stanova u novim projektima iznosi 30%.

Reuters piše da je prijedlog zakona o stanovanju dio šireg sporazuma između Socijalističke partije i krajnje lijevog Unidas Podemosa, partnera u vladajućoj koaliciji koja se tjednima prepirala oko prijedloga proračuna za iduću godinu.

Predstavnik potonjih u utorak je rekao da će zakon regionalnim vlastima omogućiti da velikim stanodavcima s više od 10 nekretnina narede smanjenje najamnina u područjima sa snažnom potražnjom.

>>>Možemo!: stambena politika Vlade je promašena, od javnog novca profitiraju banke

Vlada također planira odobriti 250 eura mjesečnog bonusa za osobe s niskim primanjima u dobi od 18 do 35 godina kako bi im pomogla u plaćanju stanarine i napuštanju roditeljskog doma, što je kritično pitanje u Španjolskoj.

Vlasti su rekle da će više detalja o zakonskim prijedlozima objaviti uskoro.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

Premijer Pedro Sanchez u utorak je najavio stambeni proračun od 2,25 milijardi eura od kojih je milijardu namijenjenu proširenju španjolskog socijalnog stambenog fonda čiji je udjel u boravišnom prostoru na nacionalnoj razini 2%, mnogo manje nego u drugim europskim nacijama.

Pratite nas na Google vijestima