PreporučenoTech

VIDEO: Amazon predstavio dron dizajniran za osvajanje regulatora i tržišta

“Kad govorimo o sigurnosti, ova letjelica pokriva sve; od paraglajdera, električnih vodova, do korgija u vašem dvorištu,”

Jeff Wilke

Amazon je predstavio posljednju inačicu svog Prime Air drona, bespilotne letjelice koja već dugo želi postati perjanica vrlog novog svijeta zračne dostave. Hibridni zrakoplov može uzletjeti okomito (VTOL) i zatim se, poput vojnih aviona ili (Optimus Prime) “transformera” rekonfigurirati za brz horizontalni let. Kompanija tvrdi da će prve komercijalne dostave krenuti u “dolazećim mjesecima” što u suštini ponavlja od 2013. godine. Prime Air je u 2016. dostavio robu kupcu u Cambridgeu, Engleska, ali se to pokazalo kao jednokratna, promo isporuka.

Sigurnost, sigurnost, strojno učenje i još malo sigurnosti

Izvršni direktor Amazona zadužen za zadovoljavanje potrošača diljem svijeta, Jeff Wilke, na pozornici je dron predstavio kao izrazito i izuzetno siguran: “Mi znamo da će našim klijentima zračna dostava bit ugodna samo ako je sustav nevjerojatno siguran,” rekao je na Re: MARS konferenciji u Las Vegasu i dodao da je letjelica “robusna i stabilna poput komercijalnih aviona”.

“Kad govorimo o sigurnosti, ova letjelica pokriva sve; od paraglajdera, električnih vodova, do korgija u vašem dvorištu,” izjavio je predstavljajući kombinaciju strojnog učenja, sonara, termalnih i dubinskih kamera za otkrivanje opasnosti.

Izgrađen za osvajanje regulatora  

Navedeni, snažan naglasak na sigurnosti ne čudi, jedan od razloga što Amazon kasni s isporukom dronova za zračnu isporuku je američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) koja inzistira na apsolutnoj sigurnosti.

Kako je Wilke rekao za Bloomberg, dron je izgrađen i dizajniran s ciljem da zadovolji i osvoji odobrenje regulatora. “Mi ne govorimo FAA, hej, ovo je nešto što nikad prije niste vidjeli. Mi kažemo, ovaj je zrakoplov izgrađen točno prema zahtjevima zrakoplovnih standarda.”

>>>Profići i amateri stigla su (nad)nacionalna pravila za korištenje dronova

Hoće li Amazon Prime dobiti certifikat i krenuti u komercijalizaciju dostave zrakom? Živi bili pa vidjeli…