Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američki radnici poslodavcima uručili rekordni broj otkaza | kolovoz 2021.

Broj Amerikanaca koji su dobrovoljno napustili posao u kolovozu je dosegao najveću razinu u povijesti, dok je zapošljavanje palo najviše u posljednjih osam mjeseci, podcrtavajući poteškoće i izazove s kojima su poslodavci suočeni u poznim danima pandemije.

U utorak objavljeno mjesečno istraživanje Ministarstva rada o stanju na tržištu rada (JOLTS) bilježi više od 10 milijuna slobodnih ili netom upražnjenih poslova.

>>>SAD: nakon milijun i kusur u srpnju u kolovozu stvoreno samo 235,000 poslova

“U svakom izlogu Main Streeta imamo plakate poslodavaca koji traže pomoć. Nedostatak radnika pogoršava prekide u lancima opskrbe širom zemlje i pali vatru inflacije,” komentirao je Christopher Rupkey, glavni ekonomist u FWDBONDS u New Yorku za Reuters.

Broj radnika koji su poslodavcima uručili otkaze u kolovozu se povećao za oko 242,000, u potezu koji je od početka godine povuklo rekordnih 4.3 milijuna ljudi.

Ponajviše je zaposlenih, njih 157 tisuća, otišlo iz uslužnih djelatnosti i industrije hrane. Iz veletrgovine je izašlo 26 tisuća, a iz obrazovanja 25 tisuća radnika.

>>>50 $ za dolazak na intervju: direktnim uplatama osnaženi Amerikanci zaziru od niskoplaćenih poslova

Stopa otkaza je sa 2.7% u srpnju u kolovozu porasla na rekordnih 2.9%. Analitičari i ekonomisti tu varijablu uobičajeno koriste kako bi ocijenili situaciju na tržištu rada. U pravilu, veći broj otkaza pretpostavlja dostupnost velikog bazena poslova, no pandemija kvari sliku.

Pratite nas na Google vijestima