PreporučenoTech

EMA ponovno istražuje moguću vezu između mRNK cjepiva i remećenja menstrualnih ciklusa

Povjerenstvo za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA) u petak je izvijestilo da revidira izvještaje o teškom menstrualnom krvarenju i izostanku menstruacije u žena koje su primile mRNK cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne.

>>>U tijeku je najveće nedobrovoljno kliničko ispitivanje cjepiva u povijesti čovječanstva | podsjetnik

Procjena je pokrenuta uslijed izvješća o menstrualnim poremećajima nakon primanja svih spomenutih cjepiva. Agencija naglašava da u ovom trenutku nije potvrđena uzročno-posljedična veza.

Menstrualni poremećaji mogu se pojaviti zbog niza osnovnih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora, rekli su iz EMA-e, dodajući da su slučajevi takvih poremećaja također prijavljeni nakon zaraze koronavirusom.

>>>Cjepivo Moderne izaziva upale i otekline u ljudi s kozmetičkim punilima | COVID-19  

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 povezano je s malenom, privremenom promjenom u trajanju menstrualnih ciklusa, utvrdilo je recentno istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje temeljeno na podacima 4,000 korisnica aplikacije za praćenje menstrualnog ritma.

>>>Finska, Švedska, Danska i Norveška ograničavaju upotrebu covid cjepiva Moderne

EMA je vezu između cjepiva i poremećaja prvi put odbacila u prosincu nakon što je norveško istraživanje sugeriralo teža krvarenja po primanju cjepiva.

Nejasno je što je potaknulo novu reviziju.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Odbor za procjenu rizika (PRAC) navodi da je nakon pregleda dostupnih dokaza odlučio zatražiti procjenu svih dostupnih podataka, uključujući izvješća pacijenata i zdravstvenih djelatnika, klinička ispitivanja i drugu dostupnu literaturu.

>>>EMA istražuje moguću vezu između cjepiva i menstrualnih poremećaja, tri novouočena stanja

Agencija je u petak također ponovila da ne postoje dokazi koji bi sugerirali da cjepiva utječu na plodnost.

Grabancijaš/Reuters

Pratite nas na Google vijestima