PreporučenoTech

Finska, Švedska, Danska i Norveška ograničavaju upotrebu covid cjepiva Moderne

Finska je u četvrtak zaustavila korištenje cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Moderne u mlađoj populaciji citirajući rezultate studije koja je na istu odluku potaknula zdravstvene vlasti u Danskoj i Švedskoj.

Direktor finskog Instituta za zdravlje Mika Salminen javnost je izvijestio da osobe rođene 1991. godine ili kasnije više neće primati cjepivo Spikevax (Moderna) već Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNTecha.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Finska ne procjepljuje djecu mlađu od 12 godina.

Nova, u pandemiji koronavirusa prvi put masovno iskušana mRNK cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne s upalama srca povezuje niz studija i administracija širom svijeta. Iako pojedinačna istraživanja postojano ističu da je riječ o raritetnim nuspojavama čak će i dokoni promatrači primijetiti kako sinteza otvara ozbiljna pitanja o ocjenama i procjenama učestalosti miokarditisa i i perikarditisa, upalnih bolesti srca čiji simptomi mogu biti različiti, no često uključuju nedostatak daha, snažno lupanje srca koje može biti nepravilno (palpitacije) i bol u prsištu (više/HALMED).

“Nordijsko istraživanje koje je uključivalo Finsku, Švedsku, Norvešku i Dansku pokazalo je da su muškarci mlađi od 30 godina koji su primali Modernin Spikevax imali nešto veći rizik od razvoja miokarditisa od ostalih,” rekao je.

Zdravstvene vlasti u Švedskoj i Danskoj odluku o pauziranju primjene Spikevaxa donijele su u srijedu. Norveška je preporuku da se osobe mlađe od 30 godina cijepe Comirnatyjem objavila prije.

>>>EMA prepoznala vezu između mRNK cjepiva i upala srca

Finski institut rekao je da će nordijska studija biti objavljena u roku od nekoliko tjedana. Preliminarni podaci poslani su Europskoj agenciji za lijekove (EMA) na daljnju procjenu.

Dionica Moderne u četvrtak je dolje i do 9%.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters