PolitikaPreporučeno

Parlament usvojio izvješće Picule o budućnosti odnosa SAD-a i Europske unije

Europski parlament u srijedu je usvojio izvješće o budućnosti odnosa SAD-a i Europske unije, izvjestitelja Tonina Picule, u kojem stoji da je Amerika i dalje glavni europski partner, no i da Europa mora graditi svoju stratešku autonomiju.

Ovo izvješće svojevrsno je ‘uputstvo’ parlamenta Europskom vijeću i visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu za odnos sa SAD-om.

>>>EP poveo rječitu i svestranu raspravu o produbljenju sukoba s Rusijom

Za usvajanje izvješća glasalo je 550 zastupnika, protiv je bilo 83, a suzdržanih 55.

Izvješće je usvojeno u vrijeme tenzija između SAD-a i europskih zemalja zbog novog obrambenog saveza AUKUS između Washingtona, Londona i Canberre zbog kojeg je Australija odustala od nabavke podmornica dogovorene s Francuskom, te kaotičnog povlačenja savezničkih snaga iz Afganistana koje se u mnogim europskim prijestolnicama smatra neuspjehom.

Kraj “romantizma”

Hrvatski zastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D) Tonino Picula, izvjestitelj za taj dokument, za Hinu je rekao da je zaključak izvješća da su Sjedinjene Države strateški najvažniji partner Europske unije, no da „vrijeme određenog romantizma i naivnosti u tim odnosima treba biti napušteno”.

„To nije indikator pogoršanja odnosa, nego jednog realizma”, kazao je Picula koji se prošli tjedan vratio iz radnog posjeta Washingtonu gdje se susreo s tamošnjim predstavnicima ministarstva vanjskih poslova, zastupnicima u Kongresu i predstavnicima Američke trgovinske komore, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

>>>Picula i Keating razgovarali o odnosima Unije i SAD-a, realpolitici

„Nakon puta u Washington i tamošnjih razgovora zaključio sam da se nalazimo u jednoj nekonzistentnoj fazi odnosa”, rekao je Picula.

„Generalno pitanje, koje postavljam i sebi, jest: ‘točno, Amerika se vratila. Ali kakva?’”, kazao je Picula, referirajući se na izjavu Joea Bidena o povratku SAD-a na međunarodnu scenu nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio multilateralizmu nesklonog Donalda Trumpa.

Strateška autonomija

U opsežnom izvješću o budućnosti odnosa dviju strana Atlantika pozdravlja se američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava i nizu međunarodnih organizacija.

Ono poziva na veću koordinaciju u nizu geopolitičkih pitanja, u zelenoj transformaciji gospodarstva, borbi protiv autoritarnih režima, pandemije covida-19, klimatskih promjena i terorizma, te u zagovaranju jednakosti i razvoju novih tehnologija. Istovremeno se naglašava potreba jačanje europske strateške i obrambene autonomije, komplementarne s NATO savezom.

>>>Pad Afganistana povijesna prekretnica, ‘katalizator’ ustroja europskih vojnih snaga | Borrell

Picula je naglasio kako je pitanje strateške autonomije dobilo na važnosti nakon AUKUS-a i Afganistana te da ono više „nije pitanje akademske rasprave nego funkcionalnosti EU-a u prvoj polovici 21. stoljeća”.

U nekoliko brzina

Hrvatski zastupnik smatra kako bi se integriranija Europa po pitanju vojne i vanjskopolitičke suradnje, u koju mnogi sumnjaju zbog različitih interesa između članica, mogla postići kroz scenarij EU-a više brzina.

„To znači da bi se oni koji su na neki način spremniji za dublju integraciju i podjelu određenih odgovornosti mogli snažnije integrirati u ovom vremenu u kojem Europa doista mora pronaći odgovore”, rekao je Picula, podsjetivši da EU u nekoliko brzina već postoji, kao u slučaju eurozone ili šengenskog prostora.

>>>‘Robovi indoktrinacije i širitelji mržnje’: EP proglasio EU prostorom LGBTIQ slobode

Ta integracija bi potencijalno značila i izmjenu temeljnih europskih ugovora, kako bi se, primjerice, u vanjskopolitičkim pitanjima odluke donosile kvalificiranom većinom i time spriječio veto na koji pravo ima svaka članica, a koji onemogućuje donošenje brzih i jedinstvenih odluka. Potencijalno bi se aktivirali i postojeći, no zanemarivani članci Lisabonskog ugovora o suradnji na području obrane, obavještajnih zajednica i sigurnosne politike.

Multipolarni svijet

Zastupnica Željana Zovko, koja je pregovarala o izvješću za Europsku pučku stranku (EPP), naglašava kako EU mora pronaći srednji put između strateške autonomije i oslanjanja na SAD.

„Svijet više nije tako jednostavan i to je nešto s čime se moramo naučiti nositi”, no EU i SAD kao nositelji određenih moralnih vrijednosti moraju surađivati iako se ponekad strateški interesi dviju strana razlikuju, kazala je Zovko.

„Trebamo pokazati svim autoritarnim režimima da nismo slabi i izgubljeni, nego smo prilagodljivi i imamo jedan novi model suradnje”.

>>>Hrvatski zastupnici zdušno osudili ‘pokušaj brisanja konstitutivnih naroda BiH’ | EP

„Mi bez Amerike i NATO-a ne možemo, ali ne možemo ni biti ovisni o njima”, rekla Zovko, navodeći primjer nedavne krize na granici između Kosova i Srbije koju je riješio SAD.

Kako bi se izbjegle tenzije između SAD-a i Europe, EPP je predložio amandman izvješća, usvojen u utorak, o formiranju transatlantskog političkog vijeća kojim će predsjedati Borrell i američki državni tajnik Antony Blinken.

„Ono će biti platforma kojom će se otklanjati svi ovi nesporazumi kakve smo vidjeli u proteklom periodu”, rekla je Zovko.

Kritike SAD-a

Iako je veći dio izvješća posvećen točkama koje su zajedničke SAD-u i Europi, u njemu se i Ameriku poziva da ukine smrtnu kaznu i reformira svoj pravosudni sustav te da provede najavljeno zatvaranje zatvora u Guantanamu.

EU izvješćem ohrabruje Washington i da garantira pravedan i otvoren pristup zdravstvenom sustavu i drugim socijalnim mjerama, da regulira posjedovanje oružja i bori se protiv rasnih nejednakosti, a prošao je i amandman kojim se kritizira odluka savezne države Texas da zabrani pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće.

>>>Komisija pozvala na izradu ‘novog transatlantskog plana za blagostanje, stabilnost, mir i sigurnost’

„Ako planirate odnose i želite ih poboljšati, ne možete ignorirati stvari koje vas povezuju, kojih je puno više u ovom izvješću, kao ni one koje vidite kao problem”, rekao je Picula Hini, dodavši da su to one iste vrijednosti koje okupljaju države u EU-u i koje su važne u odnosu prema državama kandidatkinjama.

„Isto tako nije moguće potpisati sporazum s Japanom, Kanadom ili Mercosurom bez da se u pregovore o trgovini dovedu i drugi elementi na koje je EU sve osjetljiviji – pitanje potplaćenog rada, eksploatacije ili dječjeg rada”, dodao je socijaldemokrat.

Kina kao sistemski rival

Kina, trenutno najveća preokupacija američke vanjske politike, u europskom izvješću se naziva „sistemskim rivalom i konkurentom”, ali se naglašava da ona mora biti važan partner u borbi protiv niza globalnih problema. Izražava se zabrinutost zbog činjenice da je Kina u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova te da danas oni iznose 27 posto ukupnih štetnih emisija u svijetu, zbog čega su zelene politike EU-a i SAD-a nedostatne bez jasne predanosti Kine tom cilju.

„Što se Europe tiče, mi smo u nekim temeljnim dokumentima prestali gledati na Kinu kao na nekog benevolentnog diva s kojim se može trgovati bez političkih konsideracija te je ona ocijenjena kao partner, ali i sistemski rival”, kazao je Picula.

>>>EP predložio višedimenzionalnu strategiju odnosa s partnerskom, prijetećom Kinom

„Sigurno da dobar dio europskih država ne želi tek tako biti uvučen u sukob koji nisu ni započele, ali isto tako je sigurno da ćemo između demokracije i autokracije uvijek birati demokraciju”, naglasio je hrvatski zastupnik, dodavši kako unutar EU-a postoje države koje su razvile trgovinske odnose s Kinom te ne žele njihov oštar prekid, što zagovara SAD.

Usvojeno izvješće ističe da EU i SAD moraju imati snažniji angažman u obnavljanju svog strateškog partnerstva vezano za države Istočnog partnerstva i zapadnog Balkana kako bi se u tim regijama izgradila otporne, demokratske države blagostanja koje će se moći oduprijeti autoritarnim snagama.