Politika

Šuica povukla paralelu između Putina i Miloševića

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u petak u Dublinu da joj se čini da “istu doktrinu ili isti uzorak” koji je primijenio nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević danas primjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin koji je u četvrtak pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

>>>Strateški uvid u drugi dan ruske invazije na Ukrajinu | 25. veljače 2022.

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode diljem bivše sovjetske republike. Stanovništvo u strahu bježi prema Europi koja se priprema za njihov prihvat, a osude Putinu stižu iz cijeloga svijeta.

Ukrajinske zastave zavijorile su se i u dvorcu Dublin, u samom srcu glavnog grada Irske gdje građani EU-a u okviru Konferencije o budućnosti Europe ovaj vikend usuglašavaju preporuke o snažnijem gospodarstvu, mladima, boljem obrazovanju, digitalizaciji.

Građanima se prigodno obratila Dubravka Šuica, supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

Šuica je hrvatskim novinarima rekla da nije sigurna je li najbolja osoba za govoriti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali pošto je “doživjela i osjetila rat iz prve ruke” u Hrvatskoj, misli da možda ipak jest.

“Step by step”

Istaknula je da je svojim kolegama u Europskoj komisiji u četvrtak opisala što se događalo u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata i usporedila to s ratom na istoku Europe.

“Meni se čini da je istu doktrinu ili isti uzorak primijenio Milošević koji danas primjenjuje Putin”, rekla je Šuica.

>>>Ruski blitzkrieg gazi Ukrajinu – izvještaji s bojišnice | VIDEO

“Bilo je step by step, polagano (…) probudili smo se ujutro u Dubrovniku pod sirenama, pod bombardiranjem, bez vode, struje, telefona”, opisala je Šuica, nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika.

“Sve se događa isto, samo u većim razmjerima. Možda s jačim tehnologijama danas nego što je imao Milošević”, dodala je.

“U to vrijeme mi smo bili dovoljno naivni da smo vjerovali i mislili iz skloništa: sad će doći NATO, doći će šesta flota”, rekla je Šuica, dodavši da je to bilo “iluzorno” i pozvala da se Ukrajini ne dogodi isto.

>>>Nesputan gnjev i izravna prijetnja Zapadu – Putinova deklaracija rata | VIDEO

Šuica je poručila da se Ukrajini treba ponuditi sva raspoloživa pomoć, “što mi nismo doživjeli 1991.”, naglasila je.

Sudionik građanskog panela, 34-godišnji Irac Eoin Stafford pozirao je s ukrajinskom zastavom kako bi poslao “simboličnu” poruku podrške i solidarnosti ukrajinskom narodu.

>>>Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u Ukrajini

“Mislim da je vrlo važno da mi (građani) pokažemo jedinstven stav protiv onoga što se događa. Rat mora prestati”, rekao je Stafford.