PolitikaPreporučeno

Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, dviju oblasti na istoku Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom.

>>>‘Želim da me čujete’, rekao je Putin pa zaprijetio nuklearnim ratom | VIDEO

Nedugo nakon prvog, uslijedio je drugi proglas koji ruskoj vojsci naređuje da započne “mirovnu operaciju” na novim istočnim granicama Ukrajine.

Zapisi podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju da je razmještanje započelo.

Potez je naizgled osupnuo Zapadne stratege iako su obavještajni izvori tjednima upozoravali da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Retuers piše da je neposredno nakon Putinovih dekreta nejasno hoće li Sjevernoatlantski vojni savez (NATO) reagirati kao da je riječ o vojnom napadu.

Donjeck i Lugansk de facto su odcjepljeni od Ukrajine u 2014. godini nakon referenduma o neovisnosti čiji legitimitet do 21. veljače 2022. nije priznala niti jedna država svijeta.

>>>Poziv na evakuaciju Amerikanaca iz Ukrajine – ‘teorija zavjere’ i 100.000 ruskih vojnika

U inicijalnoj kakofoniji izvještaja nema pouzdanih podataka o sastavu ili veličini snaga koje Kremlj namjerava razmjestiti u oblastima, no Putinov ukaz ustoličuje pravo Rusije da na strateškim položajima izgradi baze i razmjesti vojsku koja će “čuvati mir”.

Putin je proglas isporučio u televizijskom nastupu tijekom kojeg nije skrivao ljutnju. On je Ukrajinu opisao kao sastavni dio ruske povijesti a njezin istok kao drevni ruski teritorij. Izrazio je uvjerenje da će Rusi podržati njegovu odluku.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Potpisivanje proglasa o priznanju neovisnosti emitirano je uživo na ruskoj državnoj televiziji. Dionici su potpisali i dokumente o suradnji i prijateljstvu.

U oblastima je uslijedilo slavlje.

https://twitter.com/_ExploraDigital/status/1495923313952051204

Putin je prije ceremonije svoju odluku najavio u telefonskim pozivima liderima Njemačke i Francuske koji su prema priopćenju Kremlja izrazili razočaranje.

Reakcije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u neposrednoj je reakciji posegnula za izvršnom naredbom koja američkim osobama zabranjuje “nove investicije, trgovinu i financiranje” u odmetničkim regijama. Bijela kuća će “također pružiti autoritet za nametanje sankcija svakoj osobi za koju se utvrdi da djeluje u tim dijelovima Ukrajine.”

Glasnogovornica Jen Psaki napominje da su navedene sankcije odvojene od onih koje je administracija pripremila za slučaj ruske invazije na Ukrajinu. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je izvršna naredba “osmišljena kako bi spriječila Rusiju da profitira od ovog očitog kršenja međunarodnog prava”.

“Taj je korak očito kršenje međunarodnog prava kao i sporazuma iz Minska”, rekli su u zajedničkoj izjavi i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Unija će reagirati sankcijama protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin,” upozorili su.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

Europski čelnici su također izrazili punu potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Nizozemski premijer Mark Rutte istovremeno je naveo da su članice Europske unije već dogovorile ograničene sankcije “naciljane na one koji su odgovorni” za rusko priznavanje odmetničkih regija.

Sankcije je najavila i britanska ministrica vanjski poslova Liz Truss, rekavši da će ih vlasti predstaviti u utorak.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak će se sastati u Ukrajini na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg Rusiju je optužio za potpirivanje sukoba i “pokušaj insceniranja izgovora” za daljnju invaziju.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (8)

  1. […] Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju&#8… 22/02/2022 […]

  2. […] Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju&#8… 22/02/2022 […]

  3. […] >>>Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u … […]

  4. […] >>>Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u … […]

  5. […] Borbe se vode u istočnom gradu Mariupolju, u blizini sada prekoračene crte razdvajanja između Ukrajine i bivših ukrajinskih oblasti pod kontrolom separatista čiju je neovisnost Putin priznao 21. veljače. […]

  6. […] Ruta ruskim postrojbama na Krimu omogućuje da se priključe proruskim pobunjenicima u oblastima Donjeck i Lugansk čiju je neovisnost ruski predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije na Ukrajinu. […]

  7. […] Kalin nije specificirao ostale uvjete za koje vjeruje da će izazvati poteškoće, ali je natuknuo da oni uključuju status Donbasa, područja na istoku čiji su dijelovi već odsječeni od Ukrajine i čiju je neovisnost Putin priznao neposredno prije invazije. […]

  8. […] Zapadni obavještajni izvori podcrtavaju strateški značaj grada koji je na putu spajanja poluotoka Krima i separatističkih regija na istoku čiju je neovisnost Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata. […]

Comments are closed.