PolitikaPreporučeno

Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat

Rusija je u četvrtak iskrcala svoje vojne snage na obale Ukrajine, u Europi je započeo rat. Ukrajinski dužnosnici i mediji javljaju o raketiranju gradova.

>>>Ruski blitzkrieg gazi Ukrajinu – izvještaji s bojišnice | VIDEO

Invazija je započela u praskozorje, neposredno nakon televizijskog nastupa ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je proglasio početak “specijalne vojne operacije”.

https://twitter.com/sunilaskt/status/1496826910349099011

On je od ukrajinske vojske zatražio da položi oružje i naveo da Rusija ne planira okupaciju Ukrajine.

>>>Nesputan gnjev i izravna prijetnja Zapadu – Putinova deklaracija rata | VIDEO

“Putin je upravo započeo potpunu invaziju Ukrajine. Mirni ukrajinski gradovi su pod napadom,” napisao je ujutro na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. “Ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobijediti. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakon napada je proglasio izvanredno stanje u čitavoj zemlji.

>>>Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u Ukrajini

“Bez panike. Mi smo snaži. Mi smo spremni za sve. Mi ćemo poraziti svakoga, jer mi smo Ukrajina,” rekao je u video izjavi za javnost.

Ukrajinske vlasti javljaju da je granica pregažena na širokoj fronti, na sjeveru, jugu i istoku, ruske snage stižu i iz Bjelorusije gdje se u posljednjim danima odigravala velika vojna vježba. Službeni Kijev navodi da je u prvim satima u artiljerijskim napadima poginulo najmanje osam ljudi.

Sirene zvone i zavijaju na uzbunu.

Inauguracijski salvo

Zelenskij je javnost izvijestio o koordiniranim napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i postrojbe granične straže.  

Do 10 sati službeno je i/ili neovisno potvrđen ruski proboj granica kod sjevernog grada Karkiva, iz Luganske oblasti na istoku i anektiranog Krima na jugu.

Potvrđena je i najezda iz Bjelorusije.

Do 11 sati zabilježeni su i naizgled kirurški udari na ukrajinsko zrakoplovstvo, uključujući granatiranja ili bombardiranja Međunarodne zračne luke Borispilj u Kijevu, vojnog aerodrom Čuhujiv nedaleko Kharkiva i zračne luke u Ivano-Frankivsku.

Izvješća sugeriraju široko onesposobljavanje ukrajinskih zračnih snaga širom bojišnice.

BBC bilježi da su na udaru vojna zapovjedništva i skladišta u velikim gradovima, uključujući Kijev, Dnjipro, Kharkiv i Mariupolj.

Zelenskij je rekao da bi Ukrajinu moglo preplaviti gotovo 200,000 ruskih vojnika i tisuće borbenih vozila.

Građani iz glavnog grada bježe u dugačkim kolonama.

Kamere bilježe velike kolone i egzodus građana iz Kijeva; Foto: Reuters/YouTube

Rusija je najavila zaustavljanje komercijalne plovidbe u Azovskom moru, njezina je mornarica blokirala tjesnac koji služi kao ulaz i izlaz u sjeverne ukrajinske luke.

Zelenskij je u poslijepodnevnim satima rekao da ukrajinske snage pokušavaju spriječiti okupaciju bivše nuklearne elektrane u Černobilu (više).

Kijev je oko 17 sati izgubio kontrolu nad Hersonskom oblasti u čijem je glavnom gradu Hersonu jedna od važnijih luka Crnog mora.

Na tržištima se propinju dolar i zlato, dok prinosi na dionice i obveznice propadaju. Bitcoin je u povlačenju, referentna cijena nafte prvi je put od 2014. godine skočila iznad 100 dolara po barelu.

Američki predsjednik Joe Biden, čija je administracija napad na Ukrajinu predviđala i najavljivala tjednima, u prvoj je reakciji rekao da su njegove molitve s Ukrajincima “dok trpe neprovocirani i neopravdani napad.”

“Sastat ću se s čelnicima G7, Sjedinjene Države, naši saveznici i partneri nametnut će oštre sankcije Rusiji,” najavio je.

“Ovo su neki od najtamnijih sati Europe od Drugog svjetskog rata.”

Potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell

Reakcije u Hrvatskoj

“Najsnažnije osuđujemo oružanu agresiju Ruske Federacije i nepoštivanje ukrajinske neovisnosti i teritorijalnog suvereniteta. U ovom trenutku najveće pogibelji za građane Ukrajine, koji su se našli pod organiziranim vojnim napadom višestruko veće ruske vojne sile, želimo iskazati svoju solidarnost s Ukrajinkama i Ukrajincima, čiji su životi u opasnosti,” napisali su u inicijalnoj reakciji i izjavi za javnosti iz platforme Možemo!.

>>>Predsjednik Milanović oštro osudio rusku agresiju, održao žurni sastanak s čelnicima OSRH, SOA-e

“Izražavam solidarnost s ukrajinskim narodom i Ukrajinom koja je danas izložena ruskoj agresiji i koju treba najoštrije osuditi. Mi iz Hrvatske, koji smo svjedočili ratu na svojem teritoriju, najbolje znamo koliko je u ovom trenutku teško Ukrajinkama i Ukrajincima i zato naša srca moraju biti s njima,” rekao je u prvoj reakciji na rat predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Peđa Grbin.

Grabancijaš situaciju na bojišnici i reakcije na rusku invaziju Ukrajine prati uživo.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (9)

  1. […] Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat | UŽIVO 24/02/2022 […]

  2. […] Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat | UŽIVO 24/02/2022 […]

  3. […] Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat | UŽIVO 24/02/2022 […]

  4. […] Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat | UŽIVO 24/02/2022 […]

  5. […] >>>Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat […]

  6. […] >>>Ruska vojska pregazila ukrajinsku granicu, u Europi je započeo rat […]

  7. […] piše da je Zolotov na sastanka ruskog Vijeća sigurnosti održanom tri dana prije početka invazije zagovarao rat u Ukrajini. On je tada podržao priznanje neovisnosti dviju istočnoukrajinskih […]

  8. […] je u posljednjim danima žarišna točka rata koji je započeo 24. veljače kad je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio početak “specijalne vojne operacije” […]

  9. […] Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poziva ljude širom svijeta da 24. ožujka izađu na ulice i zatraže kraj rata koji je započeo prije mjesec dana, 24. veljače. […]

Comments are closed.