PolitikaPreporučeno

Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da Rusija nema prostora za povlačenje u impasseu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Sjevernoatlantskim savezom (NATO) oko situacije u Ukrajini i upozorio da će uslijediti čvrst odgovor ukoliko Zapad ne odustane od svoje “agresivne linije”.

>>>‘Teror, ovisnost, agresija…’ u raspravi EP-a o uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji

Putin je gledište iznio u obraćanju vojnim dužnosnicima u trenutku kad Rusija od SAD-a i NATO-a traži žurni odgovor na prošloga tjedna zatražena jamstva.

“Ono što SAD radi u Ukrajini na našem je pragu… I oni bi trebali razumjeti da se mi nemamo kamo dalje povući. Zar oni misle da ćemo mi samo dokono gledati?” rekao je prema citatu Reutersa. “Ako se agresivna linija naših zapadnih kolega nastavi, mi ćemo poduzeti odgovarajuće vojno-tehničke mjere i reagirati oštro na neprijateljske korake.”

>>>EP poveo rječitu i svestranu raspravu o produbljenju sukoba s Rusijom

Putin nije naveo konkretne poteze, ali je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov recentno upozorio da bi njegova nacija u odgovoru na poteze NATO-a svoje nuklearne projektile srednjeg dometa mogla približiti europskim granicama.

Invazija

Kremlj je u posljednjim tjednima opetovano odbacio optužbe Zapada da gomilanje desetaka tisuća vojnika i značajne količine vojnog hardvera u blizini granica s Ukrajinom podrazumijeva pripreme za neposredni napad.

Pojedini stratezi NATO-a drže da bi ruska invazija mogla uslijediti već u prvom mjesecu 2022. godine.

>>>Rusija će na granici s Ukrajinom uskoro imati 120,000 vojnika | ministar (travanj 2021.)

Rusija pak traži zavjete i garancije – uključujući prisegu NATO-a da na istoku Europe neće provoditi vojne aktivnosti – jer vjeruje da zbližavanje Ukrajine sa Savezom predstavlja prijetnju njezinoj sigurnosti.

Implementacija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je rekao da je spreman povesti “direktne razgovore” s predstavnicima Rusije. “Tête-à-tête, svejedno nam je koji je format,” rekao je, no Moskva je ponovila gledište da takvi susreti nemaju smisla bez jasno deklariranog cilja.

>>>Putin ususret izborima nadgleda velebnu rusko-bjelorusku vojnu vježbu ‘Zapad-2021’ | VIDEO

Putin je prema izjavi Kremlja u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom daljnje multilateralne pregovore unutar “Nordijske skupine” čiju su dionici Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka uvjetovao konkretnim potezima Kijeva prema implementaciji postojećih mirovnih sporazuma.

Ne podbadaj “medvjeda”

Glavni tajnih NATO-a, Jens Stoltenberg, u svojim je izjavama signalizirao da će Savez smislene razgovore s Moskvom povesti početkom iduće godine.

Washington i njegovi saveznici dio zahtjeva Kremlja, uključujući blokadu potencijalnog članstva Ukrajine u NATO-u i povlačenje savezničkih postrojbi s istoka Europe, drži neprihvatljivima.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Iako signalizirano, takvo gledište nije i deklarirano zbog procjena da bi izravno odbacivanje zahtjeva dokinulo preostali prostor za pregovore i pospješilo krizu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Rusija je prošloga tjedna rekla da promjena toka nije politički motivirana iako koincidira s rastućom napetošću između Zapada i Moskve zbog garancija koje Kremlj traži u kontekstu Ukrajine. […]

Comments are closed.