Biznis i ekonomijaPreporučeno

Strateško povlačenje ruskog plina iz Njemačke

Vladimir Putin; Foto: kremlin.ru

Cjevovod Yamal–Europa koji uobičajeno služi kao glavna arterija za isporuku prirodnog plina iz Rusije u Europu u nedjelju je šesti dan zaredom bilježio povlačenje.

Podaci njemačkog operatora Gascade s mjernog mjesta Mallnow na njemačko-poljskoj granici pokazuju da se plin u nedjelju vraćao na istok u obujmu od gotovo 1.2 milijuna kilovat sati (kWh/h).

Uvid u rezultate aukcija istovremeno otkriva da Gazprom nije uknjižio niti jednu isporuku za ponedjeljak.

>>>Grčka račune za struju i grijanje subvencionira s 18-24 eura po kućanstvu | energetska kriza

Gascade, glavni uvoznik i distributer ruskog plina u Njemačkoj, u vlasništvu je WIGA-e, tvrtke u kojoj su interese udružili Gazprom i naftna i plinska tvrtka Wintershall DEA. Potanja je u združenom vlasništvu njemačke kemijske grupe BASF i ruskog LetterOne.

Strateško povlačenje

Rusija je prošloga tjedna rekla da promjena toka nije politički motivirana iako koincidira s rastućom napetošću između Zapada i Moskve zbog garancija koje Kremlj traži u kontekstu Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da Njemačka ruski plin preprodaje Poljskoj i Ukrajini umjesto da rastereti šire tržište u Europskoj uniji gdje su cijene plina ususret zimi otišle u nebo pa koketiraju s povijesnim rekordima i vrhuncima.

Putin je krivnju za preokret toka i divljanje cijena izričito svalio na njemačke uvoznike.

>>>Znaci aktivnosti u Sjevernom toku 2

Njemačko ministarstvo gospodarstva za Reuters je odbilo komentirati optužbe Putina. Od komentara su se suzdržali i uvoznici plina.

U širem, realpolitik kontekstu, Rusija svojim “zimskim povlačenjem” daje snažan i izravan poticaj njemačkim regulatorima da odobre u listopadu pripojen Sjeverni tok 2.  

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Dobar dio krize izaziva porast cijena plina s kojim Europska unija i Rusija igraju geopolitički šah nakon što je zaključeno postavljanje Sjevernog toka 2 čije korištenje čeka odobrenje njemačkih regulatora, dok se ruski plin preko Poljske strateški povlači s tržišta. […]

Comments are closed.