PolitikaPreporučeno

Sedmi dan gorostasne pobune protiv mirovinske reforme u Francuskoj | livestream

Francuska je u subotu suočena sa sedmim danom rastuće pobune protiv mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona koji traži pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine života.

>>>‘Vive la revolution!: građanin bacio jaje na Macrona | VIDEO

Prosvjedi su zaiskrili još u siječnju otkad postojano okrupnjavaju da bi u posljednjim danima na ulice gradova u prosjeku prizvali milijun ljudi.

Ministarstvo unutarnjih poslova sličnu brojku očekuje i danas.

Vikend označava i finale rasprave u gornjem domu parlamenta, uz očekivanja da bi senatori o paketu mogli glasati u poznim ili večernjim satima nedjelje.

>>>‘Ne želim raditi do 64’: rastuća pobuna protiv mirovinske reforme u Francuskoj | VIDEO

Prvi od dvjestotinjak marševa i okupljanja započeli su u 10 sati, uključujući u velikim gradovima poput Nice ili Toulousea. Prosvjed u Parizu kreće u 14 sati.

Vlasti procjenjuju da se najveći odaziv odigrao u utorak kada se prema službenim izvorima na ulice slilo 1.28 milijuna ljudi. Sindikati i drugi neovisni izvori brojku procjenjuju na 3.5 milijuna.

Aktualne ankete potvrđuju svesrdno i široko protivljenje reformi.

Smeće i štakori na ulicama Pariza

Glasnogovornik TotalEnergies za Reuters je potvrdio nastavak štrajkova u velikim rafinerijama i skladištima. Nastavljeno je i remećenje željezničkog i drugog javnog prijevoza.

U Parizu, gdje su se prosvjedu priključili radnici čistoće, raste količina otpada na ulicama. Lokalni mediji bilježe shodni, rastući broj štakora.

https://www.youtube.com/watch?v=F1xD6L02WTA

Analitičari drže da će udesno usmjeren Senat podržati centristički poriv Macronove stranke Preporod, no zakon potom mora revidirati zajedničko vijeće gornjeg i donjeg doma.

Ukoliko vijeće usvoji tekst, održat će se konačno glasanje u oba doma uz potencijalnu blokadu u donjem gdje je većina okupljena oko Macrona relativna a ishod neizvjestan.

>>>‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj

“Mnogo se toga još uvijek može odigrati sljedećeg tjedna,” rekla je Marylise Leon, zamjenica glavnog tajnika najvećeg nacionalnog sindikata, CFDT-a. “Hoće li tekst biti usvojen u Narodnoj skupštini? Mi se uistinu moram okupiti. To je sad ili nikad.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima