PolitikaPreporučeno

Njemačka poziva na paneuropsku zabranu glifosata

Njemačka je nakon inicijalnog vijećanja o prijedlogu Europske komisije o produljenju dozvole za korištenje prijepornog herbicida glifosata upozorila protiv “heterogenog” pristupa i pozvala na paneuropsku zabranu.

Komisija je ovog tjedna predložila produljenje dozvole na razdoblje od deset godina.

“U kontekstu prijetnji bioraznolikosti, njemačka vlada je pozvala na europski izlazak od glifosata i upozorila protiv heterogene razine zaštite u EU,” rekli su iz njemačkog ministarstva poljoprivrede.

Komisija se u prijedlogu pozvala na Europske vlasti za sigurnost hrane (EFSA) čija istraga nije pronašla “kritična područja za zabrinutost”, iako je uzgred identificirala nekolicinu “praznina u podacima”.

Bayer i drugi posjednici licence, uključujući kompanije Syngenta i Nufarm, od regulatora su zatražili produljenje dozvole kroz maksimalnih 15 godina.

Zemlje članice o prijedlogu će glasati 13. listopada.

Njemačka je ususret glasanju usvojila gledište da autorizacija glifosata mora prestati “sve dok se šteta biološkoj raznolikosti, osnovi održive poljoprivrede, ne može isključiti”.

Berlin je prepoznao da prijedlog Komisije pruža preciznije odredbe za nova ovlaštenja, “ali su one tek djelomično obvezujuće za zemlje članice te stoga ne bi bilo harmoniziranih pravila.”

Vladajuća koalicija – čiji su dionici Socijalni demokrati (SPD) kancelar Olafa Scholza, Zeleni, i poduzetništvu naklonjeni liberali (FDP) – još se krajem 2021. godine obvezala da će glifosat s njemačkog tržišta povući do kraja 2023. godine.

Kontekst

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda glifosat je u 2015. godini klasificirala kao “vjerojatno kancerogen”.

Glifosat je izvorno razvio američki biotehnološki titan Monsanto koji je u 2018. godini za 63 milijarde dolara preuzeo njemački parnjak Bayer.

Akvizicija se pokazala katastrofalnom, Bayer je u SAD-u osobama kojima je glifosat narušio zdravlje ili obiteljima osoba koje su podlegle raritetnim vrstama tumora, uključujući ne-Hodgkinov limfom, do danas isplatio ili ponudio odštete i nagodbe vrijedne 11 milijardi dolara.

>>>Bayer otpisuje još 2.5 milijarde eura imovine povezane s glifosatom (2023.)

Pojedine su skupine i jurisdikcije odbile sporazum, a pridruživanje tužbi ostaje otvoreno, pa se o konačnom iznosu odšteta može tek nagađati (Drugwatch).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Eurenews