PolitikaPreporučeno

U ‘neviđenoj agresiji na Kosovo’ ubijen policajac, trojica pobunjenika | VIDEO

Jedan je kosovski policijski službenik u nedjelju ujutro ubijen a drugi ranjen u razmjeni vatre u selu na sjeveru Kosova, izvijestio je u objavi na Facebooku premijer Albin Kurti.

“U ovom trenutku još traje pucnjava iz vatrenog oružja raznih kalibara protiv naše policije,” napisao je Kurti klasificirajući incident kao terorističku akciju. “Napadači su profesionalci s maskama i teško naoružani,” dodao je.

>>>Velike brige, ‘značajan, simboličan korak’ Srbije i Kosova | zajednica općina

Kosovska policija u priopćenju navodi da su dva teška vozila bez registarskih oznaka zauzela položaje na mostu u selu Banjska, blokirajući ulazak i pucajući na redarstvenike “s arsenalom vatrenog oružja, uključujući ručne granate i minobacače”.

Lokalni izvori procjenjuju da je tridesetak naoružanih Srba zauzelo položaje unutar ili u okolici manastira.

Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve, koja uključuje Banjsku, priopćila je da su muškarci u oklopnom vozilu upali u samostansko dvorište, natjeravši redovnike i vjernike da se zaključaju u hramu.

“Naoružani maskirani muškarci kreću se dvorištem i povremeno se čuju pucnji,” rekli su iz eparhije.

Puškaranje

Policija je kroz dan revidirala broj ubijenih, prema posljednjim informacijama objavljenima u nedjelju nakon 18 sati, u okršajima su poginula još najmanje tri pobunjenika.

https://twitter.com/Dardha93/status/1705983551722729792

Rastući broj izvori navodi da je kriza zaključena oko 18 sati predajom ili uhićenjem aktera.

Pojedini videozapisi na društvenim mrežama kroz dan su bilježili pucnjavu.

Reuters javlja da je na cestama uočljivo raspoređivanje snaga NATO-a, europske (EULEX) i kosovske policije.

“Srpski ‘mali zeleni ljudi’ s oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorija Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na kosovsku policiju rezultirao ubojstvom policajca, a još jedan ranjen. Vučić je izvršio neviđenu agresiju na Kosovo. Propast će!” napisao je na X-u Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani koja je u odvojenoj objavi osudila “teroristički napad srbijanskih zločinačkih grupa”.

Kontekst

Napetost na sjeveru Kosova tinjaju od velikog prosvjeda Srba u svibnju kada je u previranjima ozlijeđeno više od 90 mirotvoraca NATO-a i oko 50 srpskih prosvjednika.

Šef europske diplomacije, Josep Borrell, za eskalaciju krivi odbijanje albanskih vlasti da prihvate formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno veću autonomiju za građane srpskog porijekla.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] U ‘neviđenoj agresiji na Kosovo’ ubijen policajac, trojica pobunjeni… 24/09/2023 […]

  2. […] U posljednjoj eskalaciji, tridesetak teško naoružanih Srba prošlog je vikend povelo oružanu pobunu u kosovskom selu Banjska. […]

Comments are closed.