PolitikaPreporučeno

Ukrajinci promišljaju o evakuaciji Kupjanska i okolice, Rusi nastavljaju s odsijecanjem Avdijivke

Iako vijesti s ukrajinskih bojišnica u posljednjim tjednima “miruju” u sjeni izraelskog kažnjeničkog pohoda na Gazu, s krajem studenoga se kristalizira široki konsenzus da je ukrajinska protuofenziva rezultirala neuspjehom i da Kijev na bojišnicama ponovno igra bunker.

Shodno navedenom ukrajinska državna izvještajna agencija Ukrinform javlja da je upravitelj Regionalne vojne administracije u oblasti Harkov u četvrtak najavio moguće širenje obvezne evakuacije obitelji s djecom.

“S obzirom na vojnu situaciju, vjerojatno ćemo razmotriti više naselja gdje će biti objavljena obvezna evakuacija za djecu, odnosno odrasle. Ovo se odnosi na smjer Kupjansk. Također, razmatramo grad Kupjansk, ili možda njegov dio, jer prisutnost lokalnog stanovništva zapravo predstavlja smetnju našoj vojsci tamo,” rekao je Oleh Syniehubov.

Koncentracija

Rusija je opsadi Kupjanska, okolnih gradova i naselja posvetila veliku silu. Ukrajinci su sredinom kolovoza naveli da je u smjeru Limana-Kupjanska rasporedila 45.000 vojnika, 500+ tenkova i drugih oklopnih vozila, više od 300 topničkih sustava i 150 višecijevnih raketnih sustava (MLRS).

Syniehubov je rekao da oni sada ponovno koncentriraju vojnu opremu i dopunjavaju izgubljeno ljudstvo.

“Neprijatelj nadoknađuje (ljudske) gubitke kako bi nastavio napadačke akcije. Pravci kao što su Kupjansk, Liman i Borova u okrugu Izjum i dalje su opasni.”

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij, u listopadu je prepoznao pritisak.

“Glavni cilj neprijatelja je poraziti našu grupu vojnika, opkoliti Kupjansk i napredovati prema rijeci Oskil,” rekao je.

Opsada Avdijivke

Uz obnovljeni fokus na osvajanje oblasti Harkov, Rusi u posljednjim tjednima uz velike gubitke opkoljavaju grad Avdijivku (Donjeck) koji bi se mogao naći odsječen od opskrbnih linija.

Karta aktualne situacije u bitki za Avdijivku ruskog vojnog blogera Mikhaila Zvinčuka, poznatijeg po pseudonimu Rybar, koji se pokazao dobro informiran o realnim situacijama na bojišnici

Pritisak na spomenuta područja u četvrtak je još jednom prepoznao ukrajinskih predsjednik Volodimir Zelenskij koji se zahvalio braniteljima.