Biznis i ekonomijaPreporučeno

Francusku očekuje politički impasse, sudar s fiskalnim pravilima Unije | analitičari

Analitičari i tržišta u prvim satima ponedjeljka procjenjuju posljedice parlamentarnih izbora u Francuskoj koji su rezultirali formacijom tri teško pomirljiva bloka.

Oštra podjela na ljevicu, desnicu, centralno izgledno će rezultirati širokim i šarolikim zakonodavnim impasseom.

“Trebali bismo dobiti kratak predah na tržištu. Mislim da bi (rezultati) trebali udahnuti svježe okupljanje jer ne vidimo ekstremističku RN (Nacionalna fronta) većinu, ali to će vjerojatno dovesti do političkog lokota, barem do jeseni 2025. godine. Bit će izrazito teško uistinu krenuti naprijed, usvojiti bilo kakvu politiku i donijeti bilo kakve progresivne reforme jer su glasovi svake stranke podijeljeni i nitko nema apsolutnu većinu. Rekla bih da je to pomalo škakljiva situacija,” napisala je Aneeka Gupta, direktorica makroekonomskih istraživanja pri londonskom Wisdomtreeu, u komentaru za Reuters.

Slična su gledišta iznijeli i drugi analitičari i ekonomisti.

“Sve u svemu, riskantna oklada Emmanuela Macrona nije proizvela jasnu parlamentarnu većinu. On se sada nalazi u istoj situaciji kao i prije, u kojoj njegova stranka nema potporu za guranje ambicioznih zakonskih prijedloga. … Ova nestabilna situacija sada će biti nova normala do ljeta 2025., budući da ustav zabranjuje predsjedniku ponovno raspuštanje parlamenta prije nego što prođe godinu dana,” rezimirala je Cornelia Woll, predsjednica i profesorica Škole Hertie u Berlinu.

“Bye-bye”

Pojedini, a osobito autohtoni komentatori, ne skrivaju zabrinutost da bi planovi ljevice, uključujući ograničavanje/kontrolu cijena hrane i goriva, povećanje minimalca i plaća u javnom sektoru i slično, mogli poskupjeti zaduživanje i Francusku još više udaljiti od fiskalnih pravila Europske unije.

Vlasti su ususret izborima procijenile da će javni dug u tekućoj godini segnuti do 5.1% gospodarskog outputa, prije smanjenja na 4.1% u 2025. godini, ali se takva projekcija sada čini neuvjerljivom.

Izgledno je da će se izjaloviti i prijašnja očekivanja o kroćenju deficita na 3%, granice definirane u novom Paktu o stabilnosti i rastu, do 2027. godine.

Alexandre Ouizille, senator iz redova Nove narodne fronte, rekao je prije glasovanja da njegova stranka neće povećati deficit. “Nećemo ga ni smanjivati,” dodao je.

“Bye-bye ograničenjima europskog deficita! (Vlada) će se brzo srušiti. Jadna Francuska. Može se tješiti (Kylianom) Mbappéom,” rekao je Claudio Borghi, senator iz talijanske desničarske stranke Liga, osvrćući se na javne pozive znamenitog nogometaša da se zaustavi uspon krajnje desnice.

Slično su gledište u bilješci za klijente iznijeli i analitičari Capital Economicsa.

“Šanse da se francuska vlada (i vlade drugih zemalja) sukobe s EU-om oko fiskalne politike porasle su sada kada su proračunska pravila bloka ponovno uvedena,” napisali su.



Povezane vijesti