Biznis i ekonomijaPreporučeno

Stigli su rezultati eksperimenta s bezuvjetnim temeljnim dohotkom Sama Altmana

Poduzetnik i remetilac Sam Altman objavio je dugoočekivane rezultate najvećeg istraživanja o bezuvjetnom temeljnom dohotku čiji su sudionici kroz tri godine dobivali 1 000 dolara mjesečno.

Većina je većinu dodatnog novca trošila na temeljne potrebe, poput hrane, stanarine i prijevoza. Sudionici su ostali aktivni na tržištu rada, a iako su u prosjeku radili manje od kontrolne skupine, također su bili svrsishodniji i izbirljiviji u potrazi za zaposlenjem.

“Primatelji su imali veću slobodu u donošenju odluka koje su bile najbolje za njihove živote i pripremama za budućnost, od preseljenje susjedstva do iskazivanja interesa za nove poslovne poduhvate,” napisali su autori istraživanja iz OpenResearcha predvođeni znanstvenicom Elizabeth Rhodes.

Ublažavanje stresa

Eksperiment je službeno započeo u 2019. godini na reprezentativnom uzorku od 3.000 ljudi u američkim saveznim državama Texas i Illinois. Sudionici iz ruralnih, gradskih i prigradskih sredina redom su imali primanja manja od 28.000 dolara godišnje.

Trećina ih je dobila 1 000 eura mjesečno kroz tri godine, dok su osobe u kontrolnoj skupini, njih 2.000, dobivale 50 dolara.

Altman, znamenit po ulozi izvršnog direktora u tech startupu za razvoj umjetne inteligencije OpenAI, za program je osigurao 60 milijuna dolara, uključujući 13 milijuna dolara svojeg novca.

Istraživanje je pokazalo da su osobe s bezuvjetnim dohotkom od 1 000 dolara kroz mjesec u prosjeku trošile 310 dolara više od sudionika u kontrolnoj grupi, ali je gotovo sav novac odlazio na hranu, stanarinu i prijevoz. Također su pružali više financijske pomoći drugima.

Studija nije utvrdila da je potpora “poboljšala njihov pristup zdravstvenim uslugama ili pospješila njihovo fizičko i mentalno zdravlje”.

“Vidimo značajno smanjenje stresa, mentalnog stresa i nesigurnosti hrane tijekom prve godine, ali ti učinci nestaju do druge i treće godine programa,” rezimira istraživanje čiji autori prepoznaju da je iznos novca “mogao učiniti tek toliko”.

“Sama gotovina ne može odgovoriti na izazove poput kroničnih zdravstvenih stanja, nedostatka skrbi za djecu ili visokih troškova stanovanja.”

Kvantitativni i kvalitativni rezultati

Altman je projekt pokrenuo uslijed procjene da će razvoj umjetne inteligencije zahtijevati neku vrstu temeljnog dohotka zbog potencijala AI-a da dokine ili preuzme milijune poslova.

“Nemoguće je uistinu imati jednakost u mogućnostima bez neke inačice garantiranog dohotka,” rekao je prilikom inauguracije programa.

Njegovo je istraživanje prikupljalo kvantitativne (e.g. motrenje troškova i bankovnih transakcija) i kvalitativne podatke (e.g. ankete i intervjui s primaocima).

Istraživanje je utvrdilo da se ukupna ušteđevina sudionika koji su primali puni iznos kroz tri godine u prosjeku povećala za gotovo 25%. Oni su na druge osobe mjesečno trošili 22% raspoloživog novca, oko 26% više od kontrolne skupine. Dohodak nije imao značajni utjecaj na posjedovanje nekretnina, poput automobila, ali su porasli izgledi za promjenu boravišta i pravovremeno plaćanje rente.

U poredbi s kontrolnom grupom, primatelji su mrvicu češće koristili zdravstvenu i dentalnu skrb, ali nije bilo dokaza o generalnom pospješivanju zdravlja.

Sudionici su posvećivali više pažnje mjesečnim troškovima i dodatnom obrazovanju, što je bilo osobito uočljivo u trećoj godini subvencija, no stremljenja nisu rezultirala značajnijim kvalifikacijama ili prekvalifikacijama.

Zanimljivo, primanja primatelja dohotka porasla su manje od onih u kontrolnoj skupini. Prvi su iz programa izašli s prosječnim godišnjim primanjima od 45.710 dolara, a drugi s 50.970 dolara.

“Gotovina nudi fleksibilnost i može povećati sklonost za donošenje odluka o zapošljavanju koje su u skladu s osobnim okolnostima, ciljevima i vrijednostima primatelja,” rekli su autori izvješća.

Svjedočanstva sudionika otkrivaju da su najzahvalniji, najsretniji i najzadovoljniji bili oni kojima je novac stigao uslijed životnih izazova. Pojedini su primatelji dohodak opisali kao izbavljenje.

Grabancijaš/Buisness Insider


Povezane vijesti