PreporučenoTech

Rekordna zarada Spotifyja | Q2 2024

Švedski titan glazbeno streaminga, Spotify, u utorak je izvijestio o rekordnoj kvartalnoj dobiti što je njegove dionice propelo za 13%.

Broj pretplatnika u drugom je tromjesečju porastao na 246 milijuna.

“To se uistinu svodi na broj pretplatničkih ponuda koji sada imamo. Mi se odmičemo od (strategije) jedna veličina odgovara svima i nudimo ponešto za svakoga,” rekao je glavni izvršni direktor Daniel Ek u intervjuu za Reuters, citirajući raznoliku ponudu za obitelji, pojedince ili studente.

Na kotaciju dionice ponajviše je utjecao rast dobiti za 45% na godišnjoj razini.

Ona je iznosila 1.11 milijardi eura, u poredbi s 1.07 milijardi eura u očekivanjima analitičara. Zarada po dionici od 1.33 eura također je nadmašila procjene od 1.06 eura, prema podacima IBES-a iz LSEG-a.

Prihodi su u drugom tromjesečju porasli 20%, na 3.81 milijardu eura, neznatno manje od 3.82 milijarde eura u prognozama analitičara.

Bolji od očekivanih financijski rezultati zasjenili su neispunjenje povećanja broja mjesečno aktivnih korisnika (MAU). Spotify je za kvartalni cilj zacrtao 631 milijun mjesečno aktivnih korisnika, a dosegao njih 626 milijuna.

“U srži, ovo je za njih bilo jako dobro tromjesečje,” rekao je Simon Dyson, analitičar u Omdiji, konzultantskoj tvrtki s fokusom na medije, telekomunikacije i komunikacije. “Propustili su MAU, ali prema svojim smjernicama i dalje su uvjereni da će taj broj porasti, a ako ostanu na pravom putu, svi ćemo zaboraviti da su ga propustili u ovom kvartalu.”

Ek je rekao da MAU ostaje subjekt “postojanog kalibriranja”.

“To je definitivno nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno, ako promašimo vlastite prognoze,” rekao je. “Za mene je pitanje kada, a ne hoćemo li (postići cilj). Vratit ćemo se snažnom MAU rastu, osjećam se dobro oko toga.”

Spotify je lani proveo nježno restrukturiranje, smanjio broj zaposlenika i proračun za marketing kako bi se fokusirao na širenje korisničke baze putem posebnih ponuda i investicija u podcaste.


Povezane vijesti