PolitikaPreporučeno

Ubijen je politički lider Hamasa

Palestinska militantna skupina Hamas i iranska Revolucionarna garda u srijedu su u odvojenim priopćenjima izvijestili o ubojstvu političkog lidera Hamasa, Ismaila Haniyeha.

Hamas je naveo da je Haniyeh ubijen u “izdajničkoj cionističkoj raciji u svojoj rezidenciji u Teheranu”.

On je dan prije sudjelovao na ceremoniji prisezanja novog iranskog predsjednika.

“Rano jutros, pogođena je rezidencija Ismaila Haniyeha u Teheranu, što je rezultiralo mučeništvom njega i jednog od njegovih tjelohranitelja. Uzrok je pod istragom i uskoro će biti objavljen,” rekla je Revolucionarna garda.

Haniyeh je političko krilo Hamasa vodio od 2017. godine, uglavnom u egzilu tijekom kojeg je boravio u Turskoj ili glavnom gradu Katara Dohi. Njegova je uloga često bila odsudna u pregovorima o prekidu vatre ili komunikaciji s glavnim saveznikom, Iranom.

Zatiranje cijele obitelji

Izrael je u posljednjih godinu dana ubio 32 člana njegove obitelji. U listopadu 2023., 14 je članova, uključujući njegovog brata i nećaka ubijeno u izraelskom zračnom napadu na dom njegove obitelji u gradu Gazi.

U studenom 2023. u zračnom je napadu ubijena njegova unuka, a kasnije i njegov najstariji unuk.

Trojica njegovih sinova i troje unučadi ubijeni su 10. travnja 2024. u zračnom udaru u Pojasu Gaze.

Još je deset članova njegove obitelji, uključujući 80-godišnju sestru, ubijeno 25. lipnja 2024. u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp al-Shati.

Reakcije

“Ovo ubojstvo brata Haniyeha od strane izraelske okupacije je teška eskalacija koja ima za cilj slomiti volju Hamasa,” rekao je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Reuters.

Dodao je da će Hamas nastaviti utrtim putem i izrazio “uvjerenje u pobjedu”.

Inicijalne reakcije i komentari na društvenim mrežama u skladu su s krilaticom “onaj tko je jednom terorist, drugom je borac za slobodu”.

Poklonici Izraela izravno se i bez uvijanja naslađuju ubojstvom, dok pobornici Palestinaca žale.

Kada je Izrael poklao djecu Ismaila Haniye, on je rekao: “Krv moje djece nije vrjednija od krvi naroda Palestine i svi mučenici u Gazi moja su djeca,” napisala je na X-u novinarka i urednica “Elektroničke intifade”, Tamara Nassar.

“Najnovije: Ismail Haniyeh je mrtav. Teroristički islamski režim u Iranu upravo je to potvrdio putem svoje propagandne mreže #IRGteroristi, Press TV. Dobro razrješenje terorističkom Hamasovom smeću. Hvala ti Izraele. 🙏✌️ #kotlet,” objavila je Goldie Ghamari, zastupnica u Kanadi iranskog porijekla.



Povezane vijesti