PolitikaPreporučeno

Rusi stigli u Selidovo, ključni grad u proboju prema Krasnoarmejsku

Ruske oružane snage u ponedjeljak opkoljavaju Selidovo, jedno od ključnih ukrajinskih vojnih i logističkih uporišta na putu prema gradu Krasnoarmejsku (rus. Pokrovsk).

“Prišli smo gradu Selidovo sa sjeveroistoka. Selidovo je od 2014. jedan od ključnih gradova za raspoređivanje ukrajinskih jedinica,” rekao je izvor iz sigurnosnih snaga Narodne Republike Donjeck za rusku državnu izvještajnu agenciju TASS.

Dodao je da grad od 2022. ima rastući značaj i ulogu jer služi kao logističko i opskrbno središte za ukrajinske branitelje na jugu Donjecka i u oblasti Zaporožje.

Ukrajinska vojska pokušava prebaciti rezerve na žarišni dio bojišnice.

“Dolaze u malim grupama, ali im se redovi brzo troše,” rekli su iz sigurnosne službe.

Navedene tvrdnje u velikoj se mjeri podudaraju s opažanjima i izvještajima uobičajeno dobro informiranih komentatora i analitičara na društvenom mikroblogu X.

Kontekst

Rusija u Donjecku postojano napreduje od veljače, a osobito nakon što je dužnost ruskog ministra obrane u svibnju preuzeo tehnokrat i ekonomist Andrej Belousov.

Ukrajina se 6. kolovoza odlučila za neočekivani prekogranični desant u rusku oblast Kursk u okladi da će diverzija Rusiju natjerati na premještanje njezinih snaga duž bojišnice razvučene preko tisuću kilometara.

Rusi su prezreli blef i zaustavljanju Ukrajinaca u Kursku posvetili elitne čečenske borce i rezerve. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potom je udvostručio okladu i svoje ponajbolje jedinice premjestio iz Donjecka u Kursk.

Strateško nadmudrivanje rezultiralo je urušavanjem ukrajinskih linija u smjeru Krasnoarmejska čija je obrana prepuštena svježe mobiliziranim i regrutiranim snagama, “gušterima” koji napuštaju položaje i/ili odbijaju pucati na neprijatelja.

Selidovo je od Krasnoarmejska udaljeno dvadesetak kilometara.


Povezane vijesti

Comment here