PolitikaPreporučeno

Putin smijenio Šojgu, za ministra obrane predložio tehnokrata i ekonomista Belusova

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je napravio neočekivanu rokadu u ministarstvu obrane i predložio da 68-godišnjeg ministra Sergeja Šojgu zamjeni 65-godišnji bivši zamjenik premijera i gospodarski stručnjak Andrej Belousov.

Putin je rekao da bi Šojgu, njegov dugogodišnji prijatelj i saveznik koji je resorom obrane upravljao od 2012. godine, trebao preuzeti ulogu tajnika u moćnom Vijeću sigurnosti i dio odgovornosti za ruski vojno-industrijski kompleks.

Izgurani tajnik, Nikolaj Patrušev, dobit će novu, još nenajavljenu poziciju.

Imenovanja i razrješenja, čija je potvrda u Državnoj dumi neupitna, predstavljaju najznačajnije promjene u vojnom zapovjedništvu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Paralela

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je rekao da promjene imaju smisla jer se Rusija približava situaciju u kakvoj se Sovjetski Savez našao sredinom 1980-ih godina kada su proračuni vojske i ministarstva unutarnjih poslova grabili više od 7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Peskov je naveo da je u takvom scenariju bolja integracija spomenutih resora u nacionalno gospodarstvo od vitalnog značaja zbog čega je Putin za ministra obrane predložio civilnog stručnjaka i ekonomista.

“Onaj tko je otvoreniji inovacijama je taj koji će biti pobjednički na bojišnici,” rekao je.

Reuters piše da Belousov, bivši ministar gospodarstva, uživa dobre odnose s Putinom i dijeli njegovu viziju izgradnje snažne države.

Slovi i kao predstavnik elitnih tehnokrata koji žele renesansu ruskih inovacija uz otvorenost novim idejama.

U kontekstu rata u Ukrajini, Belousov je odigrao značajnu ulogu u nadzoru, razvoju i implementaciji aktualnih generacija ruskih bespilotnih letjelica.


Povezane vijesti

Comment here