PolitikaPreporučeno

‘Strijelac’ Girkin prozvao ruskog šefa obrane za ‘kriminalni nemar’, koketiranje s izdajom

Igor Girkin; Foto: Dom kobb/public domain

Bivši zapovjednik proruskih snaga u istočnoj Ukrajini u petak je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu optužio za “kriminalni nemar” uslijed neuspjeha vojne kampanje u Ukrajini.

>>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

“Izravno optužujem Sergeja Šojgu, u najmanju ruku za kriminalni nemar,” rekao je Igor Girkin u videointervju objavljenom na njegovom Telegram programu. “Nemam osnova da ga optužim za izdaju, ali na to sumnjam.”

>>>Ukrajina odolijeva napadima širom istočne bojišnice | Ministarstvo obrane UK

Kremlj nije ponudio neposredni komentar na Girkinov ispad i jedan od najsnažnijih napada na rusko vojno vodstvo od početka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Strah od poraza

Iako izvješća s bojišnice sugeriraju nazadovanja i teške gubitke ljudstva i opreme, ruski predsjednik Vladimir Putin zasad nije pokazao znakove distanciranja od Šojgua koji je bio uz njega tijekom 77. obljetnice ruske Pobjede nad nacizmom.

>>>Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom, Ukrajinci pozvani u skloništa | VIDEO

Poznat po pseudonimu i nadimku “Strelkov” (rus. strijelac), Girkin je u posljednjim tjednima postao jedan od najgorljivijih kritičara stanja na bojišnici, uz gledište da bi Rusija, u izostanku nove strategije, mogla izgubiti.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Nizozemski tužitelji Girkina traže zbog usuda leta MH17, civilnog zrakoplova Malezija Airlinesa koji se u 2014. srušio na teritoriju Ukrajine.

Ukrajinska protuofenziva

Ukrajinska vojska ovog je tjedna ruske snage odgurnula iz periferije istočnog grada Harkova i povela protuofenzivu koju pojedini analitičari prihvaćaju kao potencijalu prekretnicu sukoba.

>>>Ukrajinska protuofenziva kod Harkova, potencijalna prekretnica na istočnoj bojišnici

Rusija je početkom travnja odustala od opsade Kijeva i veliku vojnu silu poslala prema istoku s fokusom na Donbas i južni grad Mariupolj, odnosno na kreiranje kopnenog koridora između poluotoka Krima anektiranog u 2014. godini i separatističkih oblasti čiju je neovisnost Putin priznao neposredno prije invazije.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Bivši plaćenik Kremlja u Siriji, Marat Gabiduljin, ovog je tjedna za Reuters rekao da su ruske postrojbe slabo pripremljene.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] ‘Strijelac’ Girkin prozvao ruskog šefa obrane za ‘kriminalni n… 13/05/2022 […]

Comment here