PolitikaPreporučeno

Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Ruska artiljerija na ukrajinskoj bojišnici; Foto: CBS News/YouTube

Ukrajina je u petak priznala da trpi teške gubitke uslijed ruskih napada širom istočne bojišnice, ali i navela da su gubici napadača još teži.

Američki predsjednik Joe Biden istovremeno je od Kongresa zatražio novčanu pomoć do 33 milijarde dolara koja bi Kijevu trebala pomoći da se othrva agresiji.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij duboko se zahvalio zbog neuobičajeno velike ponude koja je gotovo 10 puta veća od pomoći koju je Washington pružio od početka rata 24. veljače.

Radnici u Kijevu u petak su raščišćavali stambeno područje koje su dva ruska projektila pogodila tijekom posjeta Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa. Ukrajina je napad karakterizirala kao udar na same Ujedinjene narode.

Novorusija

Rusija je u dosadašnjem tijeku svoje “specijalne vojne operacije” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine odustala od opsade Kijeva i svoje snage usmjerila na istok. Jedan od ruskih generala otvoreno je rekao da Moskva želi kreaciju Novorusije što podrazumijeva kontrolu nad čitavim istokom Ukrajine i, potencijalno, separatistički ustrojenih dijelova Moldavije.

Ukrajina je u petak priznala gubitak kontrole nad pojedinim selima i gradovima. Ruska je ofenziva započela prošloga tjedna nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio oslobođenje mučeničkog lučkog grada Mariupolja s kojim je otvoren kopneni koridor između bojišnice i poluotoka Krima koji je Rusija anektirala u 2014. godini.

“Mi imamo ozbiljne gubitke ali su ruski gubici toliko veći… oni imaju kolosalne gubitke,” rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

Posrednički rat

Bidenov zavjet desetaka milijardi dolara pomoći za Ukrajinu radikalno i dramatično povećavaju američki ulog i ulogu u sukobu. Sjedinjenje Države i saveznici na bojišnicu sada šalju teško oružje, uključujući artiljeriju. Washington je deklarirao htijenje da se ruski okupacijski izlet odbije, ali i da pustolovina rezultira osjetnim slabljenjem ruskih oružanih snaga kako one više ne bi prijetile susjedstvu.

>>>Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO

“Mi trebamo ovaj zakon (o pomoći) kako bismo podržali Ukrajinu u borbi za slobodu,” rekao je Biden. “Cijena ove borbe – nije jeftina – ali urušavanje pred agresijom bit će mnogo skuplje.”

Zelenskij se Amerikancima zahvalio na Twitteru: “Hvala ti @POTUS i američki narode na vodstvu u podršci Ukrajine u našoj borbi protiv ruske agresije. Mi branimo zajedničke vrijednosti – demokraciju i slobodu. Cijenimo pomoć. Danas više nego ikad!”

>>>Opasnost od nuklearnog rata je ozbiljna, stvarna: Lavrov

Rusije je u kontekstu izravne vojne pomoći Zapada opetovano upozoravala na opasnost od nuklearnog rata i drži da naoružavanje Ukrajine podrazumijeva “posrednički (engl. proxy) rat”.

>>>Rusija upozorila Britaniju zbog poticanja ukrajinskih napada na njezin teritorij

Predsjednik Vladimir Putin kroz tjedan je u više navrata prijetio nedefiniranom osvetom.

Situacija na bojišnici

Zelenskij je rekao da Rusija udara čitavu liniju bojišnice u Donjeckoj oblasti. U uporabi je široki; raketni, artiljerijski, minobacački i zračni arsenal. Ukrajinski Glavni stožer navodi da baraža sprječava razmještanje i ponovno grupiranje snaga.

Britanski obavještajci kažu da su borbe osobito teško u okolici gradova Lisičansk i Sjeverodonjeck u glavnom dijelu Donbasa koji Rusija još uvijek pokušava osvojiti, napad je osobito snažan s juga, iz smjera već osvojenog grada Izjuma prema Slovjansku.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

“Uslijed snažnog ukrajinskog otpora ruski teritorijalni dobitci su ograničeni i postignuti uz značajnu cijenu ruskih snaga,” priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini 29/04/2022 […]

  2. […] >>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini […]

Comment here