PolitikaPreporučeno

Ukrajina spremna za ulazak Bjelorusije na bojišnicu

Kijev je spreman za scenarij u kojem bjeloruske oružane snage ulaze na ukrajinsku bojišnicu kako bi osnažile rusku ofenzivu, rekao je u srijedu glasnogovornik Ukrajinske carinske službe.

Bjelorusija, zdušna i bliska saveznica Rusije, istovremeno je započela s velikim vojnim vježbama uz tvrdnju da je riječ o provjeri borbene spremnosti koja ne pretpostavlja prijetnju susjedima.

>>>Putin ususret izborima nadgleda velebnu rusko-bjelorusku vojnu vježbu ‘Zapad-2021’ | VIDEO

Rusija i Bjelorusija u posljednjim su godinama učestalo provodile zajedničke i kolosalne vojne vježbe, uključujući u razdoblju neposredno prije invazije.

“Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla iskoristiti teritorij Bjelorusije, Oružane snage Republike Bjelorusije, protiv Ukrajine,” rekao je glasnogovornik Andrij Demčenko.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

“Stoga, mi smo spremni,” naveo je i dodao da se obrana granice prema Bjelorusiji snaži od 24. veljače kad je započela ruska invazija na Ukrajinu.

Sjever, istok i jug

Rusija je u pohod krenula nakon zajedničkih vježbi s Bjelorusijom što joj je omogućilo razmještanje snaga u bilizni sjeverne ukrajinske granice.

Pogranična područja između Ukrajine i Bjelorusije bila su aktivna u inicijalnom stupnju invazije, ali su Rusi u međuvremenu svoju silu usmjerili na istok gdje crtaju granice Novorusije.

>>>Moćni ruski raketni sustav Iskander-M na 60 kilometara od ukrajinske granice | VIDEO

Demčenko je rekao da ukrajinska vojska snaži i pozicije na jugu, na granici s Pridnjestrovljem (Transnіstrіa), gdje u posljednjim tjednima također vlada napetost.

Ruski je general u travnju otvoreno izrazio nakanu Rusije da sporno područje učini dijelom Novorusije.

Ukrajinski dužnosnici i stratezi ne skrivaju bojazan da bi Pridnjestrovlje, gdje stanovništvo ruskog porijekla uživa autonomiju a Rusija ima trajnu vojnu prisutnost i kontingent od oko 1,200 vojnika, moglo biti uvučeno u rat.

Moskva je također rekla da situaciju u regiji motri s pažnjom.

>>>Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat

Američki veleposlanik u Moldaviji, Kent Logsdon, u srijedu je rekao da ruska invazija na Ukrajinu i ono što je opisao kao pokušaj crtanja nove karte Europe uz prijetnju smaknuća izaziva veliku zabrinutost širom svijeta.

Logsdon je za lokalne medije izjavio da Washington nema indicija ili spoznaja o ruskim planovima za širenje rata na Moldaviju i iznio gledište da će ruski pohod na Ukrajini završiti neuspjehom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabanacijaš/Reuters